Oudste inwoner van Lo-Reninge mag 102 kaarsjes uitblazen

Schepen Wout Cornette, zoon Gilbert Deconinck, zijn vrouw Rita Bossant en burgemeester Lode Morlion samen met de 102-jarige Irma Vanlandschoote en de flesjes Leffe die ze cadeau kreeg. © KVCL
Koen Van Colen
Koen Van Colen Medewerker KW

Irma Vanlandschoote uit Lo vierde op woensdag 17 april haar 102de verjaardag. Ze is na het overlijden van Godelieve Voet (109) vorig jaar in oktober de oudste inwoner van Lo-Reninge. Momenteel verblijft Irma in woonzorgcentrum Sint-Anna in Bulskamp.

Irma werd op 17 april 1922 geboren in Alveringem. Ze is de weduwe van Joseph Deconinck, die in 1995 overleed. Irma heeft twee kinderen (Cécile en Gilbert), twee kleinkinderen en al vijf achterkleinkinderen. De kranige eeuwelinge woonde tot voor kort nog alleen in haar huisje in de Ooststraat in Lo, maar verblijft sinds kort in woonzorgcentrum Sint-Anna in Bulskamp.

Irma is de oudste inwoner van Lo-Reninge. Die eer was jarenlang voor Godelieve Voet uit Reninge, maar zij overleed vorig jaar in oktober op de gezegende leeftijd van 109 jaar. Irma heeft dus nog enkele jaartjes te gaan vooraleer ze Godelieve zal evenaren. De dag brengt Irma onder meer door met het oplossen van woordspelletjes en babbeltjes met mensen in het woonzorgcentrum. Toen ze nog in haar eigen huis in Lo woonde, kon ze ook genieten van de bezoekjes van omwonenden die langskwamen om een praatje te maken. Een geheim voor haar gezegende leeftijd heeft ze niet echt. “Ik kan nog altijd goed eten en slapen”, zegt ze. “Ik leef een dag met een keer.”

Toen Irma nog thuis woonde, dronk ze elke dag een blonde Leffe: de ene helft als aperitief en de andere helft bij het middageten. Vorig jaar, bij haar 101ste verjaardag, stuurde brouwerij AB InBev haar zelfs een verrassingspakket. Ook in het woonzorgcentrum zet ze die Leffe-traditie verder. “Voor ik ga slapen, drink ik ook altijd een glaasje rode wijn”, voegt Irma er nog aan toe.

Burgemeester Lode Morlion bracht samen met schepen Wout Cornette een bezoekje aan Irma in het woonzorgcentrum in Bulskamp om haar te feliciteren met haar verjaardag. De burgervader had geen bloemen bij voor de 102-jarige, maar een cadeaupakket met blonde Leffes en ook een cadeau met lekkers van de koning.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier