Eeuweling Richard Deceuninck gehuldigd: “Ik wil minstens 105 jaar worden”

Richard Deceuninck werd honderd jaar op 6 juli. In het bijzijn van zijn familie werd hij gehuldigd door het gemeentebestuur. © GINO COGHE Foto Coghe
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Dinsdag werd eeuweling Richard Deceuninck gehuldigd. De honderdjarige werd geboren op 6 juli 1921 en woont in een serviceflat in Kortemark. Zijn remedies om lang te leven: lekker eten, een Picon en een Irish Coffee… of twee.

Richard Deceuninck werd geboren in een gezin van twee meisjes en twee jongens, hij is de oudste zoon. Eén zus en de jongste zoon van het gezin zijn overleden, maar jongste zus Irène was ook op het feest aanwezig.

Richard wilde garagist worden maar werd uiteindelijk zelfstandige tot aan zijn pensioen op 65-jarige leeftijd. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij deel uit van het bezettingsleger in Duitsland. Zijn opleiding kreeg hij in Vilvoorde. Hij deed in totaal 13,5 maanden dienst. Intussen leerde hij zijn latere vrouw, Maria Eeckhout, kennen. Om haar te kunnen zien, moest hij soms ‘de muur doen’. Na hun huwelijk werden er vier meisjes geboren, die allemaal mochten studeren.

Melk en kolen

Het eerste huis waar ze woonden, was een vervallen boerderij die Richard hielp verbouwen. Hij begon een transportbedrijfje voor melk en later ook voor kolen en soms werden zijn camions ook gebruikt als verhuiswagen. Daarnaast kweekte hij koeien, stieren, varkens, kippen en ook gewassen. In 1965 verhuisde de familie naar een nieuwe villa met veel grond vanwaaruit hij zijn zelfstandige activiteiten verderzet.

Richard is zeer sociaal en een echte familieman: hij nam zijn blinde schoonmoeder tot aan haar dood in huis. Ook voor Thomas, zijn gehandicapte kleinzoon, zorgde hij 12 jaar tot hij naar een instelling moet. Tijdens de laatste levensjaren van zijn jongste dochter Martine verzorgde hij haar elke dag van 7 uur ‘s morgens.

Hij maakte daarnaast ook tijd om met Maria te reizen, vooral na zijn pensionering. Ze reisden naar Lourdes, Florida, Californië, Turkije, Tenerife, Kroatië…. Spijtig genoeg overleed Maria veel te vroeg op 73-jarige leeftijd.

In 2005 verhuisde Richard naar een appartement in Torhout en daarna naar de serviceflat in Kortmark, waar hij nu al acht jaar woont. Rond zijn 80ste leerde hij Lucienne kennen waarmee hij tot haar dood in 2021 een LAT-relatie had. Samen genoten ze van reisjes, familiebijeenkomsten, restaurants bezoeken en terrasjes doen.

Ooit oudste Belg

Ook nu nog zorgt Richard voor zichzelf, geholpen door dochters Karin en Annie. Zijn oudste dochter Ingrid overleed spijtig genoeg een paar jaar geleden. Met zijn scootmobiel doet hij boodschappen of een terrasje. Hij volgt nog de politiek en kijkt graag naar het wielrennen en snooker. Hij geniet van lekker eten, een goeie Picon, een lekker biertje en een Irish Coffee … of twee. Op die manier wil hij minstens 105 worden en zelfs ooit de oudste Belg.

Nog elk jaar, met Nieuwjaar, mogen zijn kinderen, vier kleinkinderen en intussen reeds drie achterkleinkinderen genieten van een overvloedig feest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.