Gerestaureerde vlasroterij Sabbe kan decor worden voor jouw uniek idee

Burgemeester Francis Benoit, Soetkin Decaluwé van de gemeente Kuurne, Steven Vanassche van Leiedal, schepen Ann Messelier, Leiedal-voorzitter Wout Maddens en schepen Johan Bossuyt doen een oproep voor een nieuwe invulling voor de oude vlasroterij Sabbe. © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

De gemeente Kuurne en intercommunale Leiedal zijn op zoek naar ideeën, invullingen of bestemmingen voor de vlasroterij Sabbe in het Vlaspark. De site wordt de komende jaren nauwkeurig gerestaureerd en biedt tal van mogelijkheden. Met een oproep willen Leiedal en Kuurne de oude industriële parel een aangenaam tweede leven geven.

De metershoge schouw wordt dit jaar grondig gerestaureerd, de rest van het imposante gebouw volgt later. De Kuurnse vlasroterij Sabbe, ingebed tussen het Vlaspark en het Jaagpad langs de Leie, is sinds 2018 eigendom van intercommunale Leiedal. “De roterij Sabbe is een van de best bewaarde vlasroterijen in de hele regio”, legt Leiedal-voorzitter Wout Maddens uit. “Ook de ligging is eigenlijk ideaal, op minder dan 5 minuten fietsen van zowel het centrum van Kuurne als de stad Kortrijk. Deze erfgoedsite heeft een enorme waarde, en die willen wij samen met het gemeentebestuur koesteren.”

KW Kortrijk – Menenhttps://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/https://www.facebook.comFacebook1280

Leiedal en de gemeente Kuurne gaan samen op zoek naar mensen met ideeën voor de toekomst van de bekende vlasroterij Sabbe. Die erfgoedsite ligt aan de toegangspoort van het Vlaspark en vlak bij de Leie. Een unieke kans om iets moois te realiseren, klinkt het. Meer weten? Lees het hier: https://kw.be/nieuws/samenleving/gerestaureerde-vlasroterij-sabbe-kan-decor-worden-voor-jouw-uniek-idee/article-normal-412943.html

Geplaatst door KW Kortrijk – Menen op Donderdag 16 januari 2020

video1.0https://www.facebook.com/kwkortrijkmenen/videos/2735449076502466/500

Verleden én toekomst

Om de vlasroterij Sabbe – goed voor zo’n 770 vierkante meter aan erfgoed – een tweede leven te geven, doen de gemeente en de intercommunale samen een oproep naar concrete ideeën voor de invulling. “Sinds Leiedal hier twee jaar geleden is gekomen, is er al veel veranderd”, oppert burgemeester van Kuurne Francis Benoit (CD&V). “Maar het is uiteraard de bedoeling om de site verder op te fleuren en er weer leven in te krijgen. We willen het verleden én de toekomst samenbrengen, met aandacht voor cultuur, erfgoed, toerisme en de prachtige omgeving.”

Alle suggesties voor een nieuwe invulling voor de site Sabbe zijn welkom.
Alle suggesties voor een nieuwe invulling voor de site Sabbe zijn welkom.© Olaf Verhaeghe

Schepen Ann Messelier (CD&V) treedt hem daarin bij. “Dit is een uniek monument, een prachtige kans om de toegangspoort tot ons Vlaspark vorm te geven. Het doel is om voor een nieuwe beleving te zorgen, die zowel lokaal als regionaal een zekere uitstraling heeft.”

Passie voor erfgoed

Als voorbeeld denken Leiedal en Kuurne aan de Transfo-site in Zwevegem. Ook daar werd met respect voor wat was, gebouwd aan een heel nieuwe invulling. “We zoeken dus iemand met passie, met liefde voor het erfgoed die kan inspelen op alles wat er hier al bestaat”, aldus Wout Maddens nog. “Investeerders, zaakvoerders of ondernemers (in spe) met een idee kunnen hier de kans grijpen om hun droom waar te maken.”

Sommige zaken zullen bewaard moeten blijven als erfgoed.
Sommige zaken zullen bewaard moeten blijven als erfgoed.© Olaf Verhaeghe

Een aantal erfgoedelementen moet bewaard blijven, maar ingrepen aan het gebouw met het oog op de nieuwe invulling zijn volgens de partners zeker mogelijk. Een van de stoomketels werd bijvoorbeeld al verwijderd, maar andere ketels, de stoommachine en de rookputten zullen bezoekers het vroegere productieproces blijven tonen. “De toekomstige bestemming moet uiteraard ook rekening houden met de natuur, de woonkernen en de bereikbaarheid”, zegt burgemeester Benoit nog. “Een feestzalencomplex waar je honderden parkeerplaatsen voor nodig hebt, is in dat opzicht niet meteen de ideale invulling.”

Workshops

“Wie een idee heeft – hoe groot of zot het ook is – kan per mail contact opnemen met tine.claeys@leiedal.be”, sluit Steven Vanassche, coördinator bij Leiedal, af. “In februari organiseren we samen met een aantal externe architecten tijdens een workshop de haalbaarheid en wenselijkheid van ingediende voorstellen. Maar uiteraard blijven suggesties ook daarna nog altijd welkom.”

In februari organiseert Leiedal samen met de gemeente Kuurne en externe architecten een workshop om de ingediende voorstellen te bekijken.
In februari organiseert Leiedal samen met de gemeente Kuurne en externe architecten een workshop om de ingediende voorstellen te bekijken.© Olaf Verhaeghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier