Georgette Figole is de veertiende Aalbeekse Verdienste

Frans Destoop (links) en David Carrein (rechts) overhandigen de prijs voor de verdienstelijke figuur aan Georgette Rigole. © EDB
Redactie KW

Georgette Rigole (83), de enige vrouw die ooit gemeenteraadslid in Aalbeke was, werd verkozen tot Aalbeekse Verdienste.

Om de twee jaar wordt de Aalbeekse Verdienste op de nieuwjaarsreceptie in Aalbeke gehuldigd. Dit jaar ging de eer naar Georgette Rigole. Ze kreeg een keramiekbeeldje gemaakt door de plaatselijke kunstenaar Raf Lepers.

Georgette verhuisde op haar negende naar Aalbeke nadat het bombardement van maart 1944 het huis van haar gezin, dat aan de Marksesteenweg in Kortrijk lag, verwoestte. “Mijn gezin kon terecht bij familie in Aalbeke maar de eerste zes maanden verbleef ik wegens plaatsgebrek in het klooster en op Sint-Anna. Later verhuisde mijn gezin tot bij mijn grootmoeder en toen kon ik weer thuis komen wonen. We bleven in Aalbeke.”

Georgette werkte als stopster in een weverij tot haar tweede zoon in 1960 geboren werd. Zo had ze ook al meer tijd voor sociaal engagement. “In 1970 kwam men vragen of ik op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen wou staan”, herinnert Georgette zich. “Ik was niet thuis maar mijn man zei dat het wel goed zou zijn. Ik was wel in de Kroonwacht en bij de Kajotsters geweest en was bestuurslid van KAV maar van politiek kende ik niets.”

Georgette werd verkozen. Ze denkt dat ze dit te danken had aan wat haar vader allemaal binnen ACV en ACW gedaan had. Van 1970 tot 1976 was Georgette de enige vrouw ooit in de gemeenteraad in Aalbeke. Ze kon bereiken dat het huisje naast de Sjouwer niet met de grond gelijk gemaakt werd. Verder pleitte ze voor extra huisvuilzakken voor grotere gezinnen, voor meer steun aan Familiehulp en kon ze enkele zebrapaden realiseren.

“Ik keek natuurlijk naar de feiten als een moeder”, zegt ze.

Computer leren

Georgette stelde zich na de fusie geen kandidaat meer voor de gemeenteraad van Kortrijk maar bleef wel alles van uit het ACW en als voorzitter van CVP in Aalbeke volgen. Georgette was ook actief in de raad van beheer van CM. Daarna deed ze oppas bij zieken en zorgde ook voor het vervoer. Dat deed ze tot ze 75 was. Georgette, die sinds 2015 weduwe is, was ook een tijd lid in het beheerscomité van het oc en bestuurslid bij Arco. Nu is ze nog actief bij Samana en lid van Okra. Ze wil ook nog met de computer leren werken.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier