Gemeente en OCMW van Wielsbeke lanceren infopunt voor dementie: “Samen zoeken naar gepaste zorg”

Redactie KW

De gemeente Wielsbeke is een pionier op het vlak van begeleiding van mensen met dementie. Vijf jaar geleden ontving ze het statuut van dementievriendelijke gemeente. En zopas werd een centraal infopunt voor mensen met dementie en hun omgeving gelanceerd. “Door middel van groepsgesprekken met de omgeving van de persoon met dementie proberen we de meest passende zorg aan te bieden”, zegt coördinator Hein Vanhuyse.

Volgens de statistieken wonen er ongeveer 145 personen met dementie in Wielsbeke. Aangezien er nog steeds een taboe rust op dementie, besloot de gemeente het statuut van dementievriendelijk aan te nemen. “Grotere steden waren dit al, maar daar is er meer draagkracht. Wielsbeke was één van de eerste kleinere gemeenten die toen in 2014 dat statuut aannam. Vanuit die optiek namen wij al verschillende initiatieven om te sensibiliseren want nog te vaak durft men niet te vertellen dat een naaste met dementie kampt”, zegt Hein Vanhuyse.

“Ook de omgeving van de dementerende persoon moet zich aanpassen: partner, kinderen, familie, buren en verzorgers. Wie erbuiten staat en het zelf niet meemaakt, kan daar heel simplistisch op reageren. Dementie is dingen vergeten, meer niet, klinkt het, maar het is veel meer dan dat”, weet schepen Rachida Abid (CD&V).

De omgeving moet dementie eerst herkennen en dan weten hoe men het best zorg aanbiedt

Dementie begint bij kleine dingen, zoals het vergeten van gesprekken. Later wordt de omgeving er dagelijks mee geconfronteerd. “Dan is het goed om te weten hoe je ermee moet omgaan. Het is belangrijk hen niet te verbeteren en discussies te vermijden. Mensen met dementie hebben nog heel wat kennis maar het redeneervermogen verdwijnt stilaan. De omgeving moet dementie eerst herkennen en dan weten hoe men het best zorg aanbiedt”, gaat Hein verder.

In het verleden stelde de gemeente al schilderijen tentoon die door mensen met dementie gemaakt werden. “Verder ontwierpen we in de gemeente een dementievriendelijke wandeling die straks meer doe-opdrachten zal bevatten. We organiseren ook voordrachten”, klinkt het.

ondersteunen en begeleiden

Nu richt de gemeente ook een infopunt over dementie op. Hein Vanhuyse en Jolien Vandersteene worden de twee referentiepersonen. “Zij zijn de juiste mensen met de juiste kennis op de juiste plaats. Ze zijn er dan ook al jaren mee bezig”, weet de schepen. Hein is al jaren het aanspreekpunt over dementie. “Ik ben er veertig jaar geleden ingerold door kampen te doen op plaatsen dicht bij rusthuizen. Zo leerden we dementie kennen want toen werd daar nog niet over gesproken. Ik ben me er meer en meer in beginnen verdiepen. In de omgeving geef ik vaak lezingen over dementie”, zegt hij.

Het infopunt is geen fysieke plaats, maar telefonisch of per mail kan men contact opnemen met de referentiemensen. Zij zullen geen raad geven, maar beroep doen op counseling. “We gaan de mensen niet vertellen wat ze moeten doen, maar we gaan samen op zoek naar een betere zorgverlening. Counseling is een vorm van groepsgesprek met de omgeving van de persoon met dementie”, legt hij uit. Hein werd al twee keer aangesproken en zocht samen met de mensen naar een oplossing. “Door dat groepsgesprek zorgden we ervoor dat de persoon met dementie langer thuis kon blijven en dat de omgeving het ook iets kalmer aan kon doen. We kunnen dus zeggen dat onze gesprekken zeker zin hebben gehad”, geeft hij aan.

De lancering van het infopunt in de bibliotheek Bibox ging gepaard met een woordje van het expertisecentrum en enkele infostandjes. Ook de bibliotheek werkt mee aan het project. “In elk boek over dementie vindt men een folder terug. Zo wordt de drempel iets minder groot en hopen we mensen te kunnen helpen.” Toch houdt het hier niet op. “We moeten de mensen met dementie blijven in kaart brengen om sneller hulp te kunnen bieden. Al moeten ze dat dan ook willen. We staan altijd klaar om te ondersteunen en te begeleiden”, besluit Hein. (NVR)

Het infopunt is bereiken via 0800 12 699 of dementie@wielsbeke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier