Nieuwe voorzitter voor Genootschap van de Zalige Idesbald in Koksijde

Jean-Marie D’haenen (links) en Fernand Vanfraechem. (foto MVO)©Myriam Van den Putte
Jean-Marie D’haenen (links) en Fernand Vanfraechem. (foto MVO)©Myriam Van den Putte
Redactie KW

Voor het tweede jaar op rij valt de bedevaart naar het kapelletje van ‘Baaldjes Kruus’ in Koksijde-Bad in het water. Een teleurstelling voor de organisatoren, het Genootschap van de Zalige Idesbald, waar Fernand Vanfraechem intussen de voorzittersfakkel doorgaf aan Jean-Marie D’haenen.

“Het Genootschap staat sedert 1994 in voor de organisatie van de jaarlijkse bedevaart naar het kapelletje van ‘Baaldjes Kruus’ en van de jaarlijkse openluchtmis aan de ruïnes van de vroegere abdijkerk”, leggen Jean-Marie (67) en Fernand (72) uit.

Patroon van de vissers

“Beide activiteiten gebeuren in overleg en samenwerking met de gemeente Koksijde en lokken jaarlijks 700 à 800 mensen. Omdat Sint-Idesbald de patroon is van onder meer de vissers, trokken vroeger heel wat IJslandvaarders naar het kapelletje om een gunstige reis af te smeken. Velen namen een stukje hout van het kruis mee als relikwie. De vissersvrouwen naaiden het in de kledij van hun mannen en zonen.”

“Onder impuls van schepen Jean-Pierre Castelein werd in 1995 het Genootschap van de Zalige Idesbaldus officieel opgericht, met als voornaamste doel de verering van de Zalige Idesbald en de Mariadevotie in de traditie van de vroegere monniken in stand te houden en te bevorderen. Daarnaast nemen we deel aan andere religieuze activiteiten die door de Pastorale eenheid Ster der Zee georganiseerd worden zoals de zeezegening eind juni in Oostduinkerke en de bedevaart naar het Willibrordusputje in Wulpen. Vroeger werden we soms uitgenodigd om deel te nemen aan de Bloedprocessie en de processie van Blindekens in Brugge”, klinkt het.

Fernand had zich zijn laatste jaar als voorzitter wel anders voorgesteld. “De afgelasting van de bedevaart en de openluchtmis waren een zware domper en hadden een rem op onze werking. Of de openluchtviering nu wel zal doorgaan, is nog bang afwachten…

Toekomstplannen

“Na 12 jaar is het een goed moment om het roer uit handen te geven aan een jonger iemand. Als adjunct-deken hoop ik nog lang mijn steentje bij te dragen”, vertelt Fernand.

Zijn opvolger Jean-Marie D’haenen is geïnteresseerd in het plaatselijke historische erfgoed en werd in 1998 lid van het Genootschap. “Ik wil me mee inzetten om de bedevaarttraditie en de openluchtviering in de abdij-ruïnes in stand te houden. Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat men mij heeft gegeven om als deken-voorzitter het Genootschap de volgende zes jaar te leiden.”

“De grote doelen blijven ongewijzigd. Heel wat oudere inwoners herinneren zich de jaarlijkse tocht vanuit de St.-Pieterskerk door de straten en de duinen tot aan het kapelletje. Hoeveel keren de bedevaart naar Baaldjes Kruus al is uitgetrokken, is niet meer te achterhalen. Dat blijft wel onze belangrijkste missie.”

Toekomstplannen

“Maar we hebben ook toekomstplannen. De gemeente Koksijde is de site Ten Bogaerde aan het herinrichten als museum. De figuur van Idesbald krijgt daarin een prominente rol en het Genootschap engageert zich om daarbij een actieve rol te spelen. De site rond het kapelletje wordt binnenkort aangepakt en zal er na wat snoei- en kapwerk als een pareltje bijliggen!”

“Ik wil ook benadrukken dat het Genootschap een vriendenteam is van 15 leden, 12 mannen en 3 dames, met diverse talenten. We werken gedreven en met respect voor elkaar samen, en dat geeft resultaten!”

(MVQ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.