Mei-mertocht vervangt bedevaart naar de Ginstegrot in Oostrozebeke

De organisatoren van de jaarlijkse bedevaart willen het 100-jarig jubileum niet zomaar voorbij laten gaan en dokterden een alternatief uit.© CLY
De organisatoren van de jaarlijkse bedevaart willen het 100-jarig jubileum niet zomaar voorbij laten gaan en dokterden een alternatief uit.© CLY
Julien Cluyse
Julien Cluyse Medewerker KW

Het is een 100-jarige traditie in Oostrozebeke dat er in mei door de Landelijke Gilde, FERM en KLJ een bedevaart wordt georganiseerd naar de Ginstegrot. Corona gooit echter voor het tweede jaar op rij roet in het eten, maar de organisatie zorgt dit keer voor een alternatief: Mei-mertochten.

De organisatoren van de jaarlijkse bedevaart willen het 100-jarig jubileum niet zomaar voorbij laten gaan en dokterden een alternatief uit. “We stippelden in zes gemeenten een Mei-mertocht uit en naast de vertrouwde bedevaartplaats De Ginste kozen we voor vertrekpunten in Meulebeke, Doomkerke, Tielt, Wielsbeke en Wingene”, geven Egide Deboosere en Annie Callewaert mee. Je kan deze tochten afhankelijk van de gemeente met de fiets of te voet doen. Ze leiden de deelnemers doorheen de gemeente langs verschillende Mariakapelletjes. Enkele tochten zijn rolstoeltoegankelijk.

Info in boekje

Alle informatie over deze tochten is gebundeld in een boekje dat van mei tot eind augustus verkrijgbaar is op de startplaatsen of in de hoofdkerk van de gemeentes. “Iedere tocht kreeg in het boekje een QR-code zodat de route straat per straat kan gevolgd worden via de app Routeyou op een smartphone”, weet Ingrid Vancauwenberghe. De tocht is ook online te downloaden .

Happy Stones

Ook de jongeren worden bij deze tocht betrokken met de ‘Happy Stones’. Jongeren zoeken een mooie steen, beschilderen die en geven die zo een mooie tekening of persoonlijke boodschap mee. Tijdens hun tocht kunnen ze de steen ontdekken, er een foto van nemen en delen op Facebook om dan de steen een nieuwe plaats te geven.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.