Komense kerkfabriek probeert met ‘Bijbel in een doos’ jeugd naar kerk te krijgen

46 diorama's, door 46 kinderen in elkaar geknutseld werden in de Leiekathedraal van Komen-Waasten opgesteld.© CLL
46 diorama's, door 46 kinderen in elkaar geknutseld werden in de Leiekathedraal van Komen-Waasten opgesteld.© CLL
Christophe Lefebvre

De kerk gaat gebukt onder een oud en vooral saai imago. Met ‘Bijbel in een doos’ probeert de Komense kerkfabriek het blazoen op te poetsen en te verjongen. “De evangelies, in de vorm van diorama’s? Het zijn de kinderen zelf die ze in elkaar hebben geknutseld” klinkt het bij Nathalie Pauwels (51), die mee aan de wieg van het concept stond.

46 diorama’s, door 46 kinderen in elkaar geknutseld, werden afgelopen weekend opgesteld in de Leiekathedraal van Komen-Waasten. “Alle 46 stuks stellen een deel van de bijbel voor, een ‘bijbel in een doos’ als het ware. Stuk per stuk kregen ze een eigen plaats in de kerk waardoor bezoekers het verhaal van het geloof krijgen door de ogen van een kind.”

Doos met figuurtjes en decor

Nathalie Pauwels wijst meteen naar de datum waarop de tentoonstelling werd opgebouwd, een belangrijk moment voor zowel de kerk als de bezoekers. “Ieder eerste weekend van juni openen niet minder dan 216 kerken doorheen het land hun deuren voor iedereen die de plaats wil bezoeken. Een passie voor religie of geschiedenis of gewoon nieuwsgierig? Tijdens dat ene weekend is iedereen welkom.”

Bezoekers krijgen het verhaal van het geloof door de ogen van een kind

“Om de Leiekathedraal van een jonge en frisse toets te voorzien en vooral om de jeugd opnieuw naar de kerk te lokken, klopten we aan bij de Komense jongeren die op dit moment catecheseles volgen. Tijdens de paasvakantie hadden we hen gevraagd elk een passage uit de bijbel na te bootsen in een diorama, een doos met daarin figuurtjes en een decor.”

Lego, playmobil en geboetseerde beeldjes

“Ze kregen kregen vrij spel en enkelen waren erg creatief. Van lego tot lampjes en zelfs playmobil of eigen geboetseerde beeldjes. Het zit er allemaal in verwerkt. De 46 diorama’s werden in de kerk opgesteld en blijven hier nog een eindje staan, zodat iedereen van deze kunstwerken kan genieten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.