Eid Mubarak! Kortrijkse moslimgemeenschap viert einde ramadan met Suikerfeest

Een kleurrijke Osman, Zakari en Diallo, klaar voor het Suikerfeest © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Meer dan 4.000 mensen – een grote en diverse gemeenschap – vonden deze voormiddag hun weg naar Hal 6 van Kortrijk Xpo voor het laatste gebed om de ramadan af te sluiten. “We nemen samen afscheid van de mooiste maand en vieren met de beste dag, het Suikerfeest”, zegt Atakwa-woordvoerder Yassin El Attar. Vrouwen en mannen bidden apart en konden na het gebed nog luisteren naar de imam.

Tijdens Eid-al-Fitr, dit jaar op 10 april, viert de moslimgemeenschap het einde van de ramadan. Een maand lang zijn tussen zonsopgang en zonsondergang eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap niet toegelaten. “Elk jaar schuift de ramadan op. Het waren niet zo’n lange dagen, maar wel druk. Het was goed”, zegt Aicha Ait Bazine Ait Lamkadem, eigenaar van café, patisserie en restaurant Cookies By Aicha Ait in de Leiestraat. “Je komt elke dag samen met familie en vrienden. Je staat stil bij de deugden van het leven en voelt je dichter bij Allah. Voor ons is het de beste maand. Straks vieren we het einde van de ramadan en eten we de hele dag samen met de familie. Voor de kindjes hebben we kleine cadeautjes en snoepjes.” Haar oudste dochter Insaf (8) deed één dag mee. “Ik wou het ook eens proberen. Het was niet zo moeilijk en vond het wel leuk.”

Aicha met haar dochters Jana (6), Amani (4), Isra (1) en Insaf (8)
Aicha met haar dochters Jana (6), Amani (4), Isra (1) en Insaf (8) © MD

Al zeker tien jaar wordt de Eid-al-Fitr georganiseerd in Kortrijk Xpo. “Hal 6 zit helemaal vol met leden van de Kortrijkse moslimgemeenschap en de onmiddellijke omgeving, met in verhouding iets meer mannen”, vertelt Yassin El Attar. “De ramadan is een maand om spiritueel te groeien en je batterij op te laden. Het gaat om totale zelfbeheersing waarbij je bijvoorbeeld ook geen kwaad spreekt over mensen. Het vraagt focus om een zo goed mogelijk mens te zijn.”

Ook Kortrijkse gemeenteraadslid Mohamed Ahouna (Team Burgemeester) was aanwezig bij het massaal gebed. “Het is een emotioneel afscheid. Elke dag had je een doel, zag je veel vrienden en familie en zat je elke avond in de moskee. De ambiance van een grote hechte groep valt na ramadan weg. Met een vrolijk Suikerfeest kunnen we het afscheid van de mooiste maand verzachten.”

Mohamed Ahouna en Yassin El Attar bij de ingang van de gebedshal in Kortrijk Xpo
Mohamed Ahouna en Yassin El Attar bij de ingang van de gebedshal in Kortrijk Xpo © MD

Peggy Gesquiere en Peter Bossuyt zijn medewerkers van Kortrijk Xpo en verkopen jaarlijks aan de ingang parkeertickets voor een vlotte uitrit. “Er hangt hier echt een feestgebeuren. De eerste mensen stonden al om 7.30 uur aan de ingang. Iedereen is heel blij en heeft kleine attenties mee naar aanleiding van het Suikerfeest, zoals verse dadels en baklava. Wij kregen ook een doos”, glimlacht Peggy.

Peter Bossuyt en Peggy Gesquiere aan de inkom
Peter Bossuyt en Peggy Gesquiere aan de inkom © MD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier