Geert Mahieu nam afscheid als algemeen directeur in Pittem

Redactie KW

Na 44 jaar trouwe dienst nam algemeen directeur Geert Mahieu afscheid van zijn functie binnen de gemeente, maar ook van zijn werk voor Zotte Maandag. Geert Mahieu kijkt tevreden terug op een rijk gevulde carrière met enkele hoogtepunten als kers op de taart.

“Ik ben op 16 november 1976 bij de gemeente in dienst gekomen als tewerkgestelde werkloze om te helpen bij de realisatie van de fusies van de gemeenten Pittem en Egem. Niets deed mij toen vermoeden dat ik hier na 44 jaar ook met pensioen zou gaan”, begint Geert (63) zijn verhaal. “Ik ben destijds gestart als vierde administratieve kracht binnen de gemeente en werd op de financiële dienst tewerkgesteld. Later kwam hier nog de personeelsdienst bij en, na het overlijden van de vroegere secretaris van Egem, ook de technische dienst. Op 1 april 2001 werd ik dan benoemd tot gemeentesecretaris in opvolging van Ignace Depreudomme, een functie die vorig jaar werd omgevormd tot algemeen directeur.”

Grote evolutie

“Het spreekt voor zich dat ik de gemeentelijke administratie op verschillende gebieden heb zien evolueren. In mijn beginperiode werkten we op de gemeente met vijf mensen op de administratie en twee mensen op de buitendienst. Op vandaag telt de gemeente 36 voltijdse krachten. Een van de grootste redenen is dat heel veel bevoegdheden sindsdien overgegaan zijn naar de gemeenten, waardoor het takenpakket veel uitgebreider werd. Ook op het vlak van automatisering heb ik een hele weg afgelegd. Toen ik begon, werd alles nog verwerkt met een mechanische typemachine, die later dan vervangen werd door een elektrische versie. In de jaren tachtig deed de computer dan zijn intrede. Let op, we hadden nog niet de luxe van nu hoor. We hadden één computer die met drie mensen gedeeld moest worden.”

“Ik stond in 2000 mee aan de wieg van het Pittems Zotteke”

“Vandaag zitten we in een tijdperk waarin papieren dossiers haast volledig verdwijnen, alles digitaal bijgehouden wordt en formulieren aanvragen en indienen zeer snel en zonder veel problemen gaat. Door de digitalisering kan ook het schepencollege een stuk sneller verlopen. Heel wat dossiers kunnen vooraf van thuis uit gestemd worden en enkel de probleemdossiers dienen nog echt besproken te worden.”

Zotte Maandag

“Uiteraard heeft Zotte Maandag en bij uitbreiding de Sint-Godelievekermis een grote rol gespeeld in mijn leven. Ik heb, vanuit mijn functie binnen de gemeente, voor het eerst aan de kermis meegewerkt in 1977. Het engagement is door later lid te worden van het Comité van Zotte Maandag, dat later de G11 werd, alleen maar groter geworden. Ik heb de kermis ook zien groeien door de jaren heen. Zo kwam op een bepaald moment iemand op het idee om, een beetje naar analogie met de Gentse Feesten, de activiteiten te spreiden over twee weken. Dat idee is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig programma met tal van activiteiten. Ik stond in 2000 ook mee aan de wieg van de figuur van het Pittems Zotteke. Als je al die jaren met hart en ziel meegewerkt heb aan een dergelijk initiatief, dan is dat eigenlijk een beetje je kind geworden. Het zal inderdaad wat vreemd doen om nu meer vanaf de zijlijn te moeten toekijken. Carl zal mijn taken als algemeen directeur binnen de festiviteiten overnemen, maar ik blijf beschikbaar om hem, waar nodig, met raad en daad bij te staan. Ik heb tenslotte heel wat expertise en het zou jammer zijn om dat niet te benutten indien nodig”, geeft Geert aan.

geen zwart gat

We vroegen aan Geert ook wat de hoogtepunten waren, die hij zich zal blijven herinneren. “Uiteraard is het bezoek van de koning en de koningin aan Pittem iets wat ik nooit zal vergeten en waar ik met genoegen op terugkijk. Als gevolg hiervan mocht ik ook het kerstconcert op het paleis meemaken, wat uiteraard ook wel iets unieks was. Verder kijk ik met veel plezier terug op een aantal realisaties in de gemeente zoals het nieuwe administratieve centrum, de nieuwe jeugdlokalen, de zalen De Magneet en De Fontein en het RUP rond de sporthal, dat ik mee heb helpen uitwerken.”

“Velen vragen me of nu het gevreesde zwarte gat volgt, maar dat zal zeker niet het geval zijn. Ik heb nog genoeg te doen. Zo heb ik nog steeds de wijnclub Vindami, ben ik secretaris van een jagersvereniging en heb ik, samen met mijn broer, een grote tuin waar ik nu naar hartenlust zal kunnen in werken. Ik heb ook ooit eens een opleiding tot chocolatier gevolgd en ik denk er nu aan dit in de bakkerij van mijn zoon te gaan toepassen. Voeg daar nog wat wandelen en fietsen met mijn vrouw aan toe en mijn dagen zullen goed gevuld zijn”, besluit Geert Mahieu overtuigd. (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.