Geen nieuwe prestigieuze onderscheiding voor Bart Moeyaert

© Davy Coghe
Redactie KW

Bart Moeyaert is er maandag niet in geslaagd de Hans Christian Andersen Award te winnen, een prestigieuze prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. De 55-jarige Bruggeling was één van de zes genomineerden op de shortlist, maar het was uiteindelijk de Amerikaanse Jacqueline Woodson die met de hoogste eer ging lopen.

De International Board on Books for Young People (IBBY) bekroont om de twee jaar één nog levende auteur, en één nog levende illustrator. De Hans Christian Andersen Award, vernoemd naar de Deense schrijver en dichter bekend van sprookjes zoals ‘De kleine zeemeermin’ en ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, bekroont het volledige oeuvre van de schrijver of illustrator in kwestie.

De bekendmaking van de laureaten gebeurde maandag tijdens een virtuele persconferentie op de Bologna Children’s Book Fair, die vanwege de coronacrisis al uitgesteld werd en dezer dagen een digitale editie kent.

Nobelprijs voor Jeugdliteratuur

Moeyaert sleepte in april 2019 de Astrid Lindgren Memorial Award in de wacht, ook wel de ‘Nobelprijs voor Jeugdliteratuur’ genoemd en goed voor zo’n 480.000 euro. Na 2002 en 2012 haalde hij al voor de derde keer de shortlist voor de Hans Christian Andersen Award.

Maar Moeyaert moest dus de duimen leggen voor de 57-jarige Jacqueline Woodson, die de eerste jaren van haar leven in South Carolina woonde maar rond haar zevende naar de Newyorkse wijk Brooklyn verhuisde. Ze is vooral bekend van tienerromans zoals ‘Miracle’s Boys’ en ‘Brown Girl Dreaming’ en won in 2018 de Astrid Lindgren Memorial Award. Moeyaert hoeft dus niet te wanhopen en moet misschien gewoon nog even geduld oefenen.

Bij de illustratoren ging de hoogste eer maandag naar de 53-jarige Zwitserse Albertine.

Lees hier een uitgebreide babbel met Bart Moeyaert, die in september vorig jaar verscheen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.