Geen boerkini’s wel bermuda’s verboden in de Brugse zwembaden

Een modieuze boekini: onderdrukking van vrouwenrechten? (foto gf)
Een modieuze boekini: onderdrukking van vrouwenrechten? (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Tijdens de laatste gemeenteraad van het jaar eiste Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) dat in het nieuw reglement van inwendige orde van de Brugse zwembaden een boerkini-verbod ingeschreven wordt. Hij krijgt nu ook de steun van Vlaams parlementslid Maaike De Vreese (N-VA).

“We pleiten voor een duidelijke reglementering, die ook juridisch standhoudt”, zegt Maaike De Vreese. “We komen op voor vrouwenrechten en zullen nooit aanvaarden dat de boerkini, een symbool van onderdrukking, wordt toegelaten in de Brugse zwembaden.”

Gemeenteraadslid Charlotte Storme (Groen) noemt dit standpunt racistisch: “Laat de vrouwen zelf beslissen. Er zijn vrouwen die zich liever hullen in een boerkini, omdat ze zich schamen over littekens.”

Geen discriminatie?

Stefan Sintobin wijst op het feit dat Antwerpen een boerkiniverbod handhaaft en hierin gesterkt wordt door een arrest van het hof van beroep: “Het hof stelt dat het verbod op boerkini’s geen discriminatie is en noodzakelijk is om de hygiëne en de goede orde in zwembaden te bewaren.”

Volgens sportschepen Franky Demon (CD&V) werd bij het vastleggen van de kledijvoorschriften gekeken naar hygiëne en veiligheid: “De stad zegt niet waarom iemand een kledingstuk al dan niet mag dragen om te zwemmen, zolang die badpakken voldoen aan de vereisten. We hebben ons reglement van interne orde gebaseerd op de aanbevelingen van het Vlaams Instituut voor Recreatie- en Sportbeheer, dat vooraf advies ingewonnen heeft bij Unia en bij Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.”

Beperkte vraag

“Concreet moet elke gebruiker van onze Brugse zwembaden aansluitende zwemkledij dragen die aangepast is aan de goede zeden. Het dragen van ondergoed onder de zwemkledij is niet toegelaten, wel een zwempak dat meerdere lichaamsdelen bedekt, als het nauw aansluit, geen losse elementen bevat en er geen andere kledij onder gedragen wordt.”

“Sommigen voelen er zich comfortabeler in omwille van brandwonden, littekens, obesitas of ideologie. Kledij in katoen zoals bermuda’s, truien en losse gewaden, is verboden. De vraag naar boerkini’s om religieuze redenen is beperkt in Brugge. Tot nu toe kwam die vraag enkel voor lagere schoolkindjes die de zwemles overslaan, als ze zo’n pakje niet mogen dragen. Als er geen problemen zijn, wil Brugge die ook niet creëren door verbodsbepalingen in te voeren die tot rechtszaken leiden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.