Geen Blankenbergse Havenfeesten dit jaar, maar wel fotoalbum voor 70ste verjaardag

© WK
Redactie KW

Het maritieme festival, dat normaal had moeten plaatsvinden tijdens het hemelvaartweekend, bestaat zeventig jaar. “Die jubileumeditie zal nu pas voor 2021 zijn, maar er is een alternatief met het fotoalbum 70 jaar Havenfeesten Blankenberge”, zegt organisator Peter Sabbe.

Het fotoboek kwam tot stand met steun van de Stad Blankenberge en Kusterfgoed, de projectvereniging van het cultureel erfgoed van de kustgemeenten. “We hebben getwijfeld om de publicatie samen met de jubileumeditie mee uit te stellen naar volgend jaar, maar de subsidie van Kusterfgoed was al rond. En nu kan al wie ons festival dit jaar zal missen, toch tenminste nog genieten van een vleugje nostalgie”, klinkt het. De visbakkers, de pijprokerswedstrijd, de reuzen, de volksdansen…

Prachtige beelden

De publicatie rond 70 jaar Havenfeesten is volgens Peter Sabbe een waardevol naslagwerk. “Zowel voor de lokale bevolking met roots in de visserij, als voor de toeristen die gedurende al die jaren van de Havenfeesten genoten. Er staan bijvoorbeeld ook prachtige foto’s in van ‘De slag om Blankenberge’; een soort zeeslag die plaatsvond in de havengeul”, glimlacht Peter.

Nu zelf erfgoed

De Havenfeesten werden destijds georganiseerd naar aanleiding van het verdwijnen van het visserijbedrijf uit de haven van Blankenberge. “Maritieme tradities moesten in ere gehouden worden. De laatste generatie vissers hielp mee bij de opstart, en zo werd het een van de meest authentieke maritieme festivals”, gaat Peter Sabbe voort. “De havenfeesten, die opgericht waren om deze maritieme tradities niet verloren te laten gaan, zijn ondertussen na zeventig jaar zelf erfgoed geworden.”

Er staan prachtige foto’s in van ‘De slag om Blankenberge’, een soort zeeslag die plaatsvond in de havengeul

Het festival bestaat vandaag uit drie pijlers: het folkloristische gedeelte met aandacht voor het maritieme erfgoed, het evenement ‘Sail’ met de reünie van klassieke schepen en het Northsea Folk & Shantyfestival waar de maritieme muziek aan bod komt. “Heel wat verenigingen vinden overigens hun oorsprong in deze feesten. Logischerwijze verenigingen die de folklore promoten, zoals vissersfolkloregroep Ebbe en Vloed destijds. Ook De Vrye Visscherye en De Korre zijn ontstaan in de schoot van de Havenfeesten”, aldus nog Peter Sabbe.

Verenigingen gered

Tevens werden door de Havenfeesten tal van verenigingen gered van de teloorgang. “Zo komen de ‘bennedragers’, die de vissersvrouwen met de visbennen op de rug uitbeelden, nog één keer per jaar naar buiten met de vissersstoet. Maritieme erfgoedverenigingen kregen bestaansredenen, zoals De Scute met de bouw van een Blankenbergse schuit. De restauratie van de garnaalsloep Jacqueline Denise gebeurde eveneens na de belangstelling voor het maritiem erfgoed, die werd opgewekt door de Havenfeesten”, klinkt het nog.

Geen zware kost

De 98 pagina’s tellende publicatie geeft een overzicht van de voorbije zeventig jaar; een overzicht met beeldmateriaal en niet zozeer met historische verklarende teksten. “Geen zware kost om te lezen dus. Veel van de foto’s komen trouwens uit het archief van schepen Fons Monte en Krant van Blankenberge”, aldus nog Peter Sabbe. Het handelaarsverbond Haven en Gebuurte beschikt ook over een eigen archief. “Er is in de loop der jaren immers veel samengewerkt met mensen van de pers en privéverzamelaars. Daar is een mooie selectie uit gekomen”, klinkt het.

Het kleurrijke fotoalbum wordt gedrukt op 200 exemplaren, voor de lay-out werd een professionele vormgever onder de arm genomen. De kostprijs bedraagt 25 euro, of 20 euro mits voorintekening. Dit kan via www.blankenberge.be/fotoboek-havenfeesten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier