Geanimeerde Erfgoeddag op de boerderij in Deerlijk: café ‘De Zalm’ herleeft even

Organisatoren en medewerkers aan de Erfgoeddag op de hoeve Dejager in de Heestertstraat. © MVD
Redactie KW

Op Erfgoeddag, zondag 28 april, komt het vroegere café ‘De Zalm’ opnieuw tot leven. Het café met uithangbord en de oude inboedel zijn opgesteld in de loods van boer Luc Dejager in de Heestertstraat te Sint-Lodewijk. Daarnaast worden er allerlei oude ambachten gedemonstreerd, kan je postkaarten uit lang vervlogen tijden bekijken en ‘s middags is er ‘barbecue te velde’.

De Erfgoeddag krijgt elk jaar een originele invulling. Jan Vanoverberge: “Dit jaar geen wandel- of fietstocht met tussendoor bezienswaardigheden. Wij kozen voor één locatie met alle activiteiten errond. Hubert Labeeuw toont sculpturen in hout. Hij laat zien hoeveel tijd en werk het kostte om mooie zaken te maken. Er zulllen ook een houtdraaier, klompenmaker, zadelmaker, spinster en kantklosser aanwezig zijn. Liesbeth Vanden Berghe uit Sint-Lodewijk demonstreert het kunstige van het glas in lood zetten en ook hoefsmid Dries Verrue toont zijn kunnen. Guido Malfait pakt uit met een minitentoonstelling over touwslaan en koorddraaien en samen met Joël Baert demonstreert hij op een groot oud weefgetouw. Een ritje op een oude kar mag op zo’n dag niet ontbreken. Daarvoor staan de gebroeders Ortwin en Stephan Vandenbogaerde uit Deerlijk in, afgewisseld met Raf Vanhoutte uit Sint-Lodewijk. De tractoren van dienst dateren uit de tweede helft van vorige eeuw.”

Het café uit lang vervlogen tijden wordt opgebouwd in een aardappelloods. Dit is een bezienswaardigheid

Varken aan ‘t spit

Zondagmiddag hoeft op de boerderij niemand honger te lijden. Er wordt een varken aan het spit gebraden. Op tijd komen, is de boodschap want vanaf 11.30 uur staat het aperitief klaar en een uurtje later start het middagmaal. Jan Vanoverberge: “Aanschuiven aan de feestdis is de boodschap en ook het gelegenheidscafé ‘De Zalm’ is open. Eric Vergucht en zijn ploeg bouwden het café op in een aardappelloods van Luc Dejager. Ook dit is een bezienswaardigheid op zich. Het wordt een café uit lang vervlogen tijden en met enkele originele stukken en meubels. Jeannette Rapoye zorgt voor accordeonmuziek.”

Het café was gevestigd langs de Otegemse Steenweg te Sint-Lodewijk, op de plaats waar nu de kinderspeeltuin gevestigd is. Het opende in 1908 en Paul Verhaeghe van de gelijknamige brouwerij uit Vichte zorgde voor de aanvraag van de vergunningen. Het bleef café tot in 1968.

Jan Vanoverberge: “De notities en documenten uit het verleden leren ons dat het een volkscafé was met een kaartersclub en zelfs een eigen kermisprogramma met dansgelegenheid in het café. Volgens sommigen was dit trouwens niet naar de zin van de kerkelijke overheid.”

Postkaarten

Zondag opent in het museum René De Clercq een tentoonstelling met zo’n 100 postkaarten die vergroot zijn tot formaat A4. Jan Dhaluin en echtgenote Mieke Dekeyzer zijn er reeds maanden mee bezig om alles keurig te ordenen en op grote platen te etaleren in het museum. Jan Dhaluin: “Het gaat om kaarten uit lang vervlogen tijden met boodschappen als: ik ben van de buiten, ik ben van de boer. Ploegen; eggen, zaaien oogsten met mensen- en paardenkracht. Verder zijn er kaarten uit het leven van de molenaar, het vervoer met de steekkar, hondenkar, paarden, stoomtrein tot een corbillard met paarden. Ten slotte komen allerlei beroepen aan bod zoals letterzetter in de drukkerij, beenhouwer, klompenmaker, herbergier, schaapherder, kasseilegger, kolen- en melkboer, scharenslijper, baksteenbakker en gareelmaker.” (MVD)

De tentoonstelling blijft te bezichtigen tot 16 juni, telkens op zondagnamiddag van 14.30 uur tot 18 uur. Op zondagen 28 april en 26 mei van 10 tot 18 uur. Voor andere afspraken en bezoeken: tel. 056 72 86 70 of dhaluin.dekeyser@telenet.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier