FunkyTown uit Tielt: “Onze muziek én bezetting overstijgen generaties”

We herkennen v.l.n.r. Benoit Catteau, Geert Bekaert, Robrecht Willemyns, Rik Demoen, Siebe Duthoit, Alex Feys en vooraan Seppe Vansteelant en Inge Mestdagh. Tine Duthoit ontbreekt. © Wouter Meeus
Redactie KW

Waar kunnen muzikanten in het Tieltse elkaar beter leren kennen dan in de muziekacademie? Dat is precies hoe de meeste leden van de band FunkyTown met elkaar in contact kwamen. Wat oorspronkelijk als een eenmalig optreden tijdens een retrokoers begon, is twee jaar later uitgegroeid tot een volwaardige negenkoppige band met een uitgebreid repertoire. “Verwacht van ons vooral funk- en popcovers”, luidt het alvast.

De band FunkyTown ontstond een tweetal jaar geleden. “Eigenlijk was de aanleiding de retrokoers Guidon Titan, in de Carlito”, vertelt zangeres Inge Mestdagh. “Alle muzikanten kenden elkaar van in de Tieltse muziekacademie. We zijn allemaal leerlingen en oud-leerlingen van de academie.”

Wat dus oorspronkelijk begon als een eenmalig projectje, namelijk een optreden tijdens de retrokoers, groeide al snel uit tot een volwaardige band. “Twee jaar later spelen we inderdaad nog steeds én zelfs met onze originele bezetting, met uitzondering van de pianist. We zijn blij dat we altijd iemand enthousiast vinden om aan te sluiten bij FunkyTown. Pianist Benoit Catteau vervangt Balder Kennivé momenteel voor langere tijd. Op 16 maart staat ook een bijzonder optreden op het programma, waarvoor we kunnen rekenen op twee blazers ad interim, met name Vic Verhenne en Koenraad Bekaert.”

Tijdens een optreden van onze band brengen we muziek van artiesten als Stevie Wonder tot Amy Winehouse

Het optreden op zaterdag 16 maart wordt er eentje voor de Stichting Me To You. “Je zal er vijf bands in concert horen”, legt Inge uit. “De stichting ligt ons erg na aan het hart en daarom werken we met heel veel plezier aan dat benefietoptreden in het JOC in Aarsele mee. Wij zullen er om 20.15 uur spelen en uiteraard is iedereen erg welkom om langs te komen.”

Bekende repertoire

Van FunkyTown mag het publiek retro en hedendaagse funk- en popcovers verwachten, want daarop viel de keuze twee jaar geleden, bij de oprichting van de groep. “Tijdens een optreden van onze band brengen we muziek van artiesten als Stevie Wonder tot Amy Winehouse. Met een trompettist van 22 en een bassist van 60 jaar oud kunnen we wel stellen dat zowel ons repertoire als onze bezetting generaties overbruggen. Voor het benefietoptreden zal ons bekende repertoire alvast de boventoon voeren. Uptown Funk van Marc Ronson & Bruno Mars en September van Earth, Wind & Fire zijn nummers waarmee we het publiek zeker in beweging krijgen.”

‘t Smèrig Verzet schiep andere verwachtingen bij het publiek

Mogelijk doet de bandnaam FunkyTown in het Tieltse nog niet echt een belletje rinkelen, al is de kans wel groot dat je de groep ergens aan het werk hoorde. De band veranderde heel recent dan ook van naam. “Het benefietoptreden wordt voor ons een echte primeur, want dan varen we voor het eerst onder de FunkyTown-vlag”, legt Inge uit. “Oorspronkelijk heette onze band ‘t Smèrig Verzet. Die naam kwam bovendrijven na een brainstorm met een paar muziekvrienden op café. Gelachen hebben we zeker tijdens die brainstorm. De naam sloot op dat moment ook goed aan bij het project waartoe het moest dienen, namelijk de retrokoers Guidon Titan. Maar FunkyTown geeft beter de inhoud van ons programma weer. ‘t Smèrig Verzet schiep andere verwachtingen bij het publiek. We zijn tenslotte een band waar muziek en kwaliteit voorop staan. Ja, persoonlijk ben ik best wel trots op die zeven mannen en dat meisje met haar trompet”, besluit het negende lid en zangeres Inge Mestdagh.

– FunkyTown werd in 2016 opgericht en bestaat uit Inge Mestdagh (52) uit Tielt aan de micro, Alex Feys (63) uit Wingene als bassist, Robrecht Willemyns (26) uit Roeselare aan de drums, Benoit Catteau (37) uit Tielt als pianist en Seppe Vansteelant (27) uit Gent aan de gitaar. Seppe zorgt ook voor de arrangementen. Voorts is er ook nog Geert Bekaert (55) uit Meulebeke op de trombone, Siebe Duthoit (22) uit Tielt op de trompet, Tine Duthoit (28) uit Tielt op de hoorn en de trompet en Rik Demoen (60) uit Tielt op de saxofoon.

– Het indoor Patersdreeffestival is hen bijgebleven. “Dat was ons eerste echte podiumoptreden en dan nog in een vertrouwde buurt. Een enthousiast deel van ons publiek bestond toen uit leerkrachten en leerlingen van de academie. Ook aan de Krottegemse feesten in Roeselare hebben we goeie herinneringen: fijn publiek, prettige akoestiek en professionele geluidstechniek.”

– Met een nieuw jaar komen er ook wensen. “Een deftige geluidsversterking is cruciaal voor een band. Voor 2019 wensen we dan ook nog tien extra optredens.”

– Een optreden van 75 minuten kost 500 euro.

– Meer info over de band op Facebook en over het benefietoptreden op www.5bandsinconcert.be.

(Lien Depauw)