Franslaan na vier jaar volledig vernieuwd

Burgemeester Geert Vanden Broucke, schepenen en aannemer Seru openden de vernieuwde straat. © MVO
Redactie KW

Na bijna vier jaar van werken is de Franslaan in Nieuwpoort-Bad volledig vernieuwd. De straat is voorzien van brede voetpaden, groene zones, meer dan honderd bomen en ruime parkeerstroken. Hierdoor krijgt de Franslaan een nieuwe invulling als belevingsstraat waar het aangenaam wandelen, fietsen en winkelen is.

Vanmiddag opende het Nieuwpoortse stadsbestuur de vernieuwde Franslaan, samen met aannemersbedrijf Seru uit Veurne. Het geduld van de bewoners werd beloond en de circulatieproblemen die de werken met zich meebrachten, zijn eindelijk verleden tijd. Het gaat dan ook om zowat de grootste werken die op grondgebied Nieuwpoort werden uitgevoerd.

De werken gingen van start in 2016 en verliepen gefaseerd. Dit was een bewuste keuze om de hinder voor omwonenden en bezoekers te beperken. In een eerste fase werd het gedeelte tussen de Albert I-laan en de IJzerstraat onder handen genomen. In de tweede fase werd het stuk tussen de IJzerstraat en de Lefebvrestraat aangepakt, dan volgde de fase Lefebvrestraat – Sint-Bernardusplein en tot slot het gedeelte Bernardusplein – Vlaanderenstraat. In totaal kostten de wegenwerken ongeveer 4,4 miljoen euro.

Zone 30

De verfraaiingswerken zorgen voor een compleet nieuw straatbeeld. De brede voetpaden glijden lichtjes af, en zijn aangepast aan rolstoelgebruikers en mensen die minder goed te been zijn. Er is geïnvesteerd in mooie fietsrekken en er is aandacht besteed aan een beter uitzicht aan de zebrapaden. In het midden van de straat zijn parkeerzones voorzien met elektrische oplaadpunten.

Niet alleen de bovenbouw van het wegdek werd compleet heraangelegd, er werden ook grote rioleringswerken uitgevoerd, waarvoor de Stad een subsidie kreeg van de Vlaamse overheid. De straat is ook volledig zone 30 geworden.

Dit zorgt voor meer veiligheid, minder lawaaihinder en fijnstof én een betere woonkwaliteit. De groenzones en vele bomen dragen bij tot een frisse uitstraling en tot de ontharding van de badstad. Dankzij de groene ruimtes is er bovendien meer afkoeling en minder watertekort in droogteperiodes.

Belevingsstraat

Burgemeester Geert Vanden Broucke: “De laatste jaren hebben we heel wat geïnvesteerd in het openbaar domein en de infrastructuur. De opwaardering van Nieuwpoortse straten, fiets- en voetpaden en de aanleg van groenzones zijn broodnodig in een dynamische stad als Nieuwpoort.”

“Met de vernieuwing van de Franslaan krijgen we er een nieuwe belevingsstraat bij. Naast de Albert I-laan moet dit het commerciële centrum van de badplaats worden, met extra winkels en horecazaken.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier