Frans Taalatelier leert kinderen op een leuke manier de Franse taal

De kinderen zetten de koksmuts op en nodigden de ouders uit voor een Frans etentje. (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Stien Vandersyppe runt het taalbureau Correcta langs de Provinciebaan. Naast vertaalwerk en taaltraining aan bedrijven, organiseert zij ook ‘Het Frans Taalatelier’. Kinderen vanaf het derde kleuter kunnen er terecht om spelenderwijs Frans te leren. De ouders en de kindjes die niveau 1 volgen, werden uitgenodigd voor een Frans etentje dat de naam ‘Les parents au restaurant’ meekreeg.

Als correspondent van de Krant van West-Vlaanderen kregen we ook een uitnodiging en op weg daarheen dacht ik onwillekeurig aan mijn examen Frans op school, een eeuwigheid geleden. En aan mijn krampachtig gekronkel, alsof ik twee levende palingen aan elkaar probeerde te knopen, toen ik alweer het antwoord schuldig bleef. Als dat maar goed afliep.

Stien legt uit: “In de lagere school wordt pas vanaf het vijfde leerjaar met lessen Frans gestart. Ik vind het heel belangrijk dat daar eerder mee begonnen wordt. Het is algemeen bekend dat jonge kinderen veel sneller een taal oppikken dan volwassenen. Dat is trouwens niet alleen een aanvoelen, maar een wetenschappelijk onderbouwde stelling. Ik wil hen laten proeven van de Franse taal en tonen dat een taal leren ook op een leuke manier kan! Ik geef taaltraining in bedrijven en zie dat Frans toch een groot struikelblok is voor velen. Ik probeer daarop te anticiperen”.

De chef-koks van het Franse restaurantje zijn Lotte, Warre en Marie Desmet, Claire Vanrolleghem, Louise Vervacke en Jules en Alice Dutry. Zij waren al een uur op voorhand aanwezig om de ‘mise en place’ voor te bereiden voor hun ouders die kwamen eten. Warre (derde kleuter) vertelde ons dat hij graag naar de Franse les komt en dat bevestigden mama Els Ide, papa Joseph Desmet en meter Ann Ide.

Kleine groepen

Ook de ouders van Alice en Jules, Maarten Dutry en Elisa Mestdagh zijn enthousiast en zien het belang van vroege taallessen in, net zoals Bieke Accou en Olivier Vervacke, ouders van Louise (6 jaar) en Sofie Verhoest, mama van Claire en Elaine.

Op het menu stond: tomatensoep, boerenomelet met slaatje, kaasbordje (met Franse kazen) om te eindigen met een welverdiend ijsje. Alles werd gemaakt en opgediend in het Frans door de kindjes zelf. Vooraf hadden ze een placemat en een koksmuts in elkaar geknutseld en een menukaart om de woordenschat in te oefenen.

Stien: “Ik werk momenteel met drie groepjes op zaterdagvoormiddag: les poussins (niveau 1), les coccinelles (niveau 2) en les papillons (niveau 3).

Vanaf september komt er een vierde niveau: les libellules. Door de grote vraag worden er vanaf september ook 2 startersgroepjes georganiseerd op woensdagnamiddag. Een groepje voor de derde kleuters en het eerste leerjaar (15-16 u. en een groepje voor kids vanaf het tweede leerjaar (16.15 u. 17.15u). Snel zijn is de boodschap want ik werk met kleine groepen om de kwaliteit en het gezinsgevoel te garanderen.” (EDH)

Meer info op de Facebookpagina van Correcta, www.correcta.be of via 0497 72 71 12

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier