Frans (73), ceo van door corona getroffen bedrijf: “Met burgerzin en discipline winnen we deze strijd”
De hoofdzetel van Daikin Europe in Oostende, waar 1.800 mensen werken, werd ook getroffen door het coronavirus. Twee medewerkers raakten besmet en deze week zorgden ongeruste werknemers voor een werkonderbreking. Toch is voorzitter Frans Hoorelbeke ervan overtuigd dat we deze moeilijke periode te boven komen. “Maar het zal burgerzin, solidariteit en discipline vragen.”
Daikin Europe ontwikkelt en maakt verwarmings-, koelings-, ventilatie- en aircosystemen. Het van oorsprong Japanse bedrijf heeft ook vestigingen in China. In Oostende waren ze zich dan ook al vroeg bewust van het gevaar. “Rond het Chinese nieuwjaar op 25 januari kregen we het eerste signaal“, vertelt Frans Hoorelbeke. “We waren met sollicitaties bezig van Chinezen voor onze ontwikkelingsafdeling. Enkele sollicitanten lieten weten dat ze niet konden komen door het virus. Ook onze general manager productie, een Japanner die vroeger in China werkte, zei ons onmiddellijk dat we dit ernstig moesten nemen.”
Gevolg van krokusvakantie
“Sinds meer dan een maand nemen wij allerhande maatregelen. We benadrukken dat mensen afstand moeten houden en contacten vermijden, vergaderen via videoconferentie en ontsmetten twee keer per dag alle deurklinken en trapleuningen. Maar toen kwam de krokusvakantie en raakten twee van onze mensen besmet“, vindt Frans Hoorelbeke.
“De twee zieken zijn los van elkaar besmet geraakt. De eerste was ‘s middags naar huis gegaan met koorts en hoest. Die stuurden we naar de dokter en vroegen te testen. De andere was al eerder thuis, maar bleek ook besmet. Beide zijn nu thuis met lichte symptomen. Ook de enkele mensen die op dezelfde werkpost aan de slag waren en nauw contact met hen hadden, stuurden we voor twee weken naar huis. Zeven dagen zou genoeg zijn, maar wij namen het zekere voor het onzekere. Intussen doken geen nieuwe besmettingen op.”
Strenge maatregelen
“Toen de twee besmettingen bekend raakten, hebben we de maatregelen nog verder verstrengd“, vervolgt Frans. “We lijstten op wie de voorbije weken contacten had in China, Japan of Italië. Dat waren 18 mensen. Ook zij moesten onmiddellijk thuis blijven. Sinds maandag vragen we alle bedienden om zoveel mogelijk thuis te werken. Meer dan de helft doet dat. Ik hoop dat de mensen inzien dat het een kwestie is van discipline: afstand nemen, geen handen geven. In je eigen belang en in dat van de collega’s.”
“De arbeiders van de vroege ploeg stoppen nu een uur vroeger en die van de late ploeg beginnen een uur later. Zo hebben ze geen contact en kunnen we kleedkamers, douches en pauzeruimtes ontsmetten. Extern bezoek is verboden, externe vergaderingen zijn gestopt en alle externe trips zijn opgeschort. Het is heel drastisch, maar we willen alle risico’s uitsluiten.”
“We begrijpen dat onze medewerkers bezorgd zijn, maar proberen de bezorgdheid weg te nemen met alle mogelijke maatregelen“, legt Frans uit. “We werken door, maar een stuk minder. De ploegen werken al twee uur minder en heel wat mensen blijven thuis omdat ze zich niet goed voelen of voor de kinderen moeten zorgen. De productie draait op 60 tot 70 procent, een goeie 20 procent van de arbeiders is om allerlei redenen niet aanwezig. Maar de gezondheid primeert. Dat we eens wat minder produceren, nemen we erbij.”
“De vraag naar onze producten is momenteel nog goed. Maar we maken ons grote zorgen over de gevolgen in april, mei, juni. De psychologische impact is groter dan ze zou mogen zijn. Niemand komt nog buiten en de consumptie lijdt daaronder. De overheid moet de economie ondersteunen en doortastende maatregelen nemen. Als ze maanden wacht, kan het voor sommigen te laat zijn.”
Onzichtbare vijand
“Dit is het ergste wat ik in mijn loopbaan al meemaakte. Veel erger dan de terroristische aanslagen. Het is een oorlog tegen een onzichtbare vijand. Met onze maatregelen kunnen we het risico beperken, maar niet 100 procent uitsluiten. Ik ben erg bezorgd om onze werknemers en hun families. Wij zijn een Japans bedrijf, mensen zijn cruciaal voor ons. Maar ik zeg tegen iedereen: blijf kalm en respecteer de maatregelen. Ooit komt een dag dat het virus uitgedoofd is en de situatie weer normaal wordt”, stelt Hoorelbeke gerust.
“Zelf wil ik het goede voorbeeld geven”, zegt de Daikin-topman. “Ik werk ook gedeeltelijk thuis, vergader zoveel mogelijk met videoconferenties en hou anderhalve meter afstand. Door mijn leeftijd behoor ik ook tot de risicogroep en daar hou ik rekening mee. Mijn vrouw zegt me vaak dat ik moet oppassen. Ze zorgt nog goed voor me (lacht). Maar de wereld draait door en we moeten vooruit. We staan voor een heel moeilijke periode, maar met burgerzin, solidariteit en discipline komen we dit te boven. Ik hoop dat we over enkele jaren kunnen zeggen dat we het er toch niet zo slecht van af hebben gebracht.”
Frans Hoorelbeke p>
Frans Hoorelbeke (73) is uit Elverdinge afkomstig en van opleiding economist en master in business administration. Hij startte in 1976 als boekhouder bij Daikin, het Japanse bedrijf dat in 1973 zijn Europese hoofdzetel in Oostende had gevestigd. Hij klom op tot voorzitter van Daikin Europe, een bedrijf met vestigingen in heel Europa en in totaal 11.000 werknemers, waarvan 1.800 in Oostende. Hij woont in Oostende, is getrouwd, vader van drie kinderen en opa van een kleinkind. p>
De Coronamonologen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier