Franky gaat in hongerstaking om vrouw naar België te krijgen: “Alleen halve liter water per dag”

Franky Defauw voor zijn huis met de zwarte vlag. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Omdat zijn pogingen om het visum van zijn Vietnamese echtgenote in orde te krijgen telkens mislukken, is Ieperling Franky Defauw (57) sinds woensdag in hongerstaking. “Ik drink nog een halve liter water per dag, dat is alles”, zegt hij. De man hing een zwarte vlag op aan zijn huis, met een boodschap voor het stadsbestuur. Dat wijst iedere verantwoordelijkheid van de hand.

‘Voor stad Ieper: als je niet weet waar de klepel hangt, moet je de klok niet luiden!’ Die boodschap schreef Franky Defauw op een zwarte vlag die hij deze week aan zijn huis hing. Vorige week slaakte de Ieperling in deze krant nog een wanhoopskreet omdat zijn Vietnamese echtgenote Mai Thi Nha, met wie hij op 22 oktober vorig jaar trouwde in Phu Cat, er maar niet in slaagt een visum voor België te krijgen.

Geweigerd

Ondertussen kreeg hij van de dienst Vreemdelingenzaken te horen dat zijn vrouw de toegang tot ons land geweigerd wordt. De man wijst daarvoor met een beschuldigende vinger naar de dienst Leven van de stad.

Bevoegd schepen Ives Goudeseune (Vooruit) wast zijn handen in onschuld: “De dienst Leven voert altijd de wettelijke procedures uit, met zorg voor de burger en respect voor zijn integriteit. Het al dan niet toekennen van een visum berust bij de dienst Vreemdelingenzaken en de ambassade. Dit is niet de bevoegdheid van de dienst Leven. Onze dienst kan die beslissing ook niet beïnvloeden. De dienst Leven heeft de man herhaaldelijk geïnformeerd dat hij zich tot betrokken diensten moet wenden om zijn verzoek te staven.”

Geen reden bekend

Maar Franky blijft ervan overtuigd dat de stad stokken in de wielen steekt. “Over de reden waarom mijn vrouw de toegang tot ons land geweigerd wordt, is niets bekend. Mijn vrouw is niet bereikbaar via e-mail. Ze woont bij haar moeder in een klein dorpje in Vietnam, waar de internetverbinding zeer slecht is.”

Vijf maanden

“Deze beslissing van de dienst Vreemdelingenzaken kan niet spontaan gebeurd zijn. Na de registratie op 12 oktober 2022 is mij verschillende keren bevestigd dat het vijf maanden zou duren voor een beslissing zou genomen worden. Ik ben er honderd procent zeker van dat iemand dit dossier uit de stapel gehaald heeft om het snel negatief te behandelen. De dienst Vreemdelingenzaken moet altijd autonoom beslissen. Dat is hier niet gebeurd. Iemand van de stad Ieper heeft ingegrepen.”

De beslissing komt als een mokerslag voor Franky. “We zitten in zak en as”, zegt hij. “Omdat er weinig andere opties overblijven, heb ik beslist om in hongerstaking te gaan voor mijn vrouw. Het drinken van water zal ik beperken tot een halve liter per dag. Ik heb ook een zwarte vlag uitgehangen aan mijn huis, met daarop een boodschap voor de stadsdiensten.”

Wat zegt dossier?

Schepen Goudeseune blijft bij zijn standpunt dat Ieper geen invloed kan uitoefenen op de visumaanvraag: “Zolang het visum niet in orde is, kan de dienst Leven geen beslissing nemen. Die beslissing is natuurlijk afhankelijk van wat er in het dossier staat, en daarover kan ik moeilijk iets zeggen. In plaats van de stadsdiensten te bestoken met mails en verwijten van racisme, zou de man zich beter wenden tot de dienst waar die beslissing genomen wordt. En dat is niet de Ieperse dienst Leven.”

Dienst Vreemdelingenzaken: “Alle dossiers worden op neutrale wijze onderzocht”

Bij de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) bevestigen ze dat Stad Ieper juist heeft gehandeld. “In principe geeft de Dienst Vreemdelingenzaken geen specifieke informatie over individuele dossiers”, zegt de woordvoerder Paulien Blondeel. “Wij dienen de confidentialiteitsprincipes te respecteren en garanderen de bescherming van persoonlijke gegevens. Ik kan echter wel wat toelichting geven bij onze procedures, waardoor het dossier van menner Defauw en zijn echtgenote beter in zijn context kan geplaatst worden.”

“Wanneer een Belg trouwt met een vreemdeling in het buitenland en zij willen zich als koppel in België vestigen, moeten er twee zaken in orde gebracht worden. Ten eerste moet dat bij de gemeente geregistreerd worden. Wanneer een gemeente een aanvraag tot huwelijksregistratie krijgt waarbij één van de partijen een niet-Belg betreft die geen duurzaam verblijf heeft in België, dan is de gemeente verplicht om inlichtingen te vragen aan de Dienst Vreemdelingenzaken. DVZ bekijkt dat de eventuele historiek van de vreemdeling en geeft vervolgens een advies aan de gemeente. De beslisbevoegdheid om het huwelijk te accepteren of niet, ligt evenwel bij de gemeente.”

“Los van de registratie van het huwelijk, moet een vreemdeling die naar België wil komen om zijn of haar echtgeno(o)t(e) te vervoegen een visum krijgen via de procedure van gezinshereniging. Naast het feit dat het huwelijk of de duurzame relatie dient vast te staan, zijn er nog andere wettelijke voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van dergelijk visum, zoals bijvoorbeeld het kunnen voorzien in huisvesting, voldoende bestaansmiddelen, het hebben van een ziekteverzekering… Dit visum kan uitgereikt worden door de Dienst Vreemdelingenzaken of door de Belgische ambassade in het land van herkomst van de partner die naar België wenst te komen. De Dienst Vreemdelingenzaken onderzoekt alle dossiers op neutrale wijze en volgt strikt de bepalingen van de wetgeving.”

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier