Francis Fonteyne, van Roemenië naar Oekraïne: “En bijna zaten we in Angola”

Frederik Jaques
Frederik Jaques Webredacteur

Francis Fonteyne groeide op in Kortemark en was er actief in het verenigingsleven. Toch bleek hij niet zó honkvast, want in 2005 trok hij voor zijn werkgever naar Roemenië.

Francis Fonteyne woont met zijn Roemeense echtgenote Monica in Suceava, in het noordoosten van het land, aan de Karpaten. Amper 50 kilometer verder ben je al ain OekraIne, Moldavie ligt op 150 kilometer van Suceava, een stad met een goeie 100.000 inwoners, vandaan.. Francis en Monica wonen in een groot appartement in de fabriek, aan de rand van de stad en zeer rustig gelegen.

Vertel eens, Francis, hoe ben je daar in Roemenië beland?

“Via mijn job als productiemanager voor de nieuwe Roemeense productieafdeling van de Kortemarkse meubelfabrikant Hima. In januari 2005 ben ik vertrokken. Ik kende verschillende mensen die in het buitenland werkten en zag dat ook wel zitten. Toen ik op een morgen een telefoontje kreeg van Hima met de vraag of ik zin had om naar Roemenië te vertrekken, was ik dan ook onmiddellijk geïnteresseerd.”

Je wilde ‘naar het buitenland’. Sprak Roemenië je als land ook meteen aan?

“Ik wilde vooral buiten de Europese Unie terechtkomen, en dat was – toen nog – het geval. Twee jaar na mijn aankomst werd Roemenië wel lid van de EU. Ze zien een Belg er best wel graag komen, want die komen meestal met investeringen. Ze brengen meestal ook structuur en groei in het bedrijf, samen met discipline en meer controle.”

Het Kasteel Peles in de Roemeense stad Sinaia. Ook de oud-koning van het land woont er.
Het Kasteel Peles in de Roemeense stad Sinaia. Ook de oud-koning van het land woont er.© GF

Werk je er nog altijd voor Hima?

“Mijn laatste job in Roemenië was plant manager voor Sidem, een bedrijf uit Gullegem. Ze hadden daar een productieplant om wisselstukken van auto’s te maken. Toen ik daar vertrok in november 2014 werkten we met bijna 300 mensen. Ondertussen werk ik terug bij Hima. We gaan een nieuwe fabriek opzetten in Oekraïne.”

Dus er zit een verhuizing aan te komen?

“Dat klopt, binnen enkele maanden verkassen we naar Oekraïne. We – ik samen met mijn Roemeense vrouw Monica – zijn eerder al eens uit Roemenië teruggekeerd… om naar Angola te vertrekken! Doordat het risico op malaria toen veel hoger was dan we dachten, zijn we daar niet mee doorgegaan. Een terugkeer naar België zit er trouwens ook niet meteen in.”

Francis Fonteyne, van Roemenië naar Oekraïne:

Je spreekt intussen ook al een aardig mondje Roemeens. Was het moeilijk om dat onder de knie te krijgen?

“Dat viel best wel mee. Het Roemeens is een Romaanse taal en is niet zo moeilijk. Spreken en lezen gaan vlot, schrijven is wat minder. Intussen zijn we ook het Oekraïens beginnen leren, dat gebruikt maakt van het Cyrilisch alfabet. Dat zal iets anders zijn!”

Hoe zou je de doorsnee Roemeen omschrijven? Wij Belgen kennen vooral de Roemenen die hier komen werken of in het transport aan de slag zijn.

“In Roemenië is het een beetje hetzelfde als in België: de ene werkt al meer en is al slimmer dan de andere. Er zijn er inderdaad veel die naar België, Duitsland, Spanje of Italië gaan werken, voor een korte of een langere periode. Dan komen ze terug en kopen ze bijvoorbeeld een appartement. De grootste uitdaging is hier om de goeie mensen te vinden én ze ook te kunnen houden. In die tien jaar heb ik ook al aardig wat Roemeense vrienden gemaakt.”

De Transfagarasan, een slingerende, en erg bekende weg bij Sibiu.
De Transfagarasan, een slingerende, en erg bekende weg bij Sibiu.© GF

Je vond er met Monica ook de liefde van je leven. Het huwelijk gebeurde in haar thuisland, niet in België. Met aangepaste rituelen dan?

“We zijn inderdaad getrouwd in Roemenië, meer bepaald in Zalau. Dat gebeurde volgens de lokale normen en tradities, in een orthodoxe kerk. Er was ook een behoorlijke delegatie uit België bij aanwezig en wees gerust: die hebben zich allemaal ferm geamuseerd!”

Francis Fonteyne, van Roemenië naar Oekraïne:

“Zelf keer ik niet zo vaak meer naar mijn roots terug, al zijn we er wel tijdens de zomervakantie en in de kerstperiode. De Roemeense keuken is toch anders dan de Belgische, met weinig rundsvlees bijvoorbeeld. Maar ze hebben wel uitstekende lokale wijntjes! (lacht)”

Krijg je vaak Belgische vrienden/familie op bezoek? Moeten ze dan hun mening over het land herzien?

“Er komt al bij al weinig bezoek uit België over de vloer. Maar iedereen die komt, is wel degelijk verrast over het land. De natuur is zeer mooi, vooral de Karpaten. De bergen zijn bijzonder mooi: warm in de zomer, koud en met veel sneeuw in de winter. In het noordwesten heb je dan weer veel warmwaterbronnen. Plezante aanrader om te doen in de winter: buiten in het zwembad plonzen als het sneeuwt…”

(Frederik Jaques)