Flo Delameilleure uit Schuiferskapelle laat zich omringen door haar band Juniper

Flo Delameilleure (tweede van links) met haar band Juniper die bestaat uit Jonas Desmet, Femke Decoene en Leander Delameilleure. © Wouter Meeus
Redactie KW

Singer-songwriter Flo Delameilleure trok in 2013 naar Amerika om er lessen songwriting te gaan volgen. Sindsdien bouwde ze een fijne carrière uit, met als hoogtepunt een optreden in de AB. Onlangs verzamelde ze de band Juniper om zich heen. “Ze brengen het beste in mijn muziek naar boven.”

De muzikale carrière van Flo Delameilleure begon vroeg, maar kwam even snel weer ten einde. “Ik ben ooit als ukkepuk begonnen met notenleer maar hield dat niet lang vol. Toen mijn broer basgitaar begon te spelen, voelde ik het wel kriebelen. Ik heb toen een eigen gitaar gekregen en mezelf akkoordjes aangeleerd. Zo kon ik simpele nummers spelen en meezingen. Maar ik voelde dat mijn passie en talent meer bij zingen dan gitaarspelen lag.

Eigen band

“In 2013 trok ik een half jaar naar Amerika om daar muziek te gaan studeren. In Santa Barbara in Californië kwam ik opnieuw in contact met notenleer. Ik volgde er songwriting-lessen en begon mijn eigen nummers te schrijven. Terug in België heb ik nog een jaartje notenleer voor volwassenen gevolgd in Gent, terwijl ik mijn master kunstwetenschappen afrondde. Hierna voelde ik me klaar om het toelatingsexamen te doen voor het conservatorium in Gent, daar studeer ik sinds dit schooljaar uitvoerende muziek en zang.”

Het draait in mijn muziek heel hard om het gevoel

In 2014 nam Flo met haar eerste zelfgeschreven nummer deel aan Kunstbende. “Ik ben tweede geworden in de voorronde van Kortrijk en zo zijn de optredens beginnen te komen en schreef ik ook steeds meer nummers. Het is nooit een bewuste keuze geweest om singer-songwriter te zijn, maar ik heb het wel moeilijk om mijn eigen nummers te delen met anderen. Ik vind het niet zo leuk als ze er iets willen aan veranderen. Maar een paar maanden geleden voelde ik me toch klaar voor een band en zo is Juniper ontstaan. Nu treden we samen op. Ook mijn broer maakt deel uit van de band. De andere bandleden kunnen met hun instrumenten mijn nummers nog meer laten evolueren.”

Luisterliedjes

Als Flo solo optreedt, laat ze vooral luisterliedjes horen. “Het zijn nummers met een boodschap, in een typische stijl van een singer-songwriter. Met de band is dit nog steeds het geval, maar krijgen de songs meer body. Een van onze nieuwe nummers heeft zelfs een beetje een dansbaar karakter. Dat is een primeur voor mij.

Ik speel liever voor tien luisterende mensen dan voor 200 mensen die door de muziek heen babbelen

Flo schrijft soms heel snel een nieuwe song, soms duurt het weken om een nummer afgewerkt te krijgen. “Vorig jaar kon ik drie nummers opnemen in een studio en dat zijn nog steeds drie van mijn favoriete nummers om live te brengen. Het publiek voelt dat die nummers belangrijk zijn voor mij, het draait in mijn muziek dan ook heel hard om het gevoel. Ik haal voor de songs inspiratie uit het dagelijkse leven. Met de band heb ik alweer nieuwe favorietjes.”

Doordat Flo zowel solo als met Juniper luisterliedjes brengt, is het belangrijk dat het publiek aandachtig luistert. “Ik speel liever voor tien luisterende mensen dan voor 200 mensen die door de muziek heen babbelen. Ook als ik zelf naar een optreden ga, hou ik meer van het intieme.”

Regelmatig repeteren

Nu Flo met band speelt, moet ze regelmatig repetities inplannen. “Toen ik nog alleen speelde, oefende ik erg onregelmatig. Alleen spelen heeft zo zijn voordelen maar ook nadelen. Je kan repeteren wanneer je wil, maar daardoor gebeurt dat ook vaak gewoonweg niet. Nu repeteren we met Juniper één keer per week en die regelmaat doet me wel goed. Ik ben blij dat ik nu een band om me heen heb, met de beste muzikanten die ik me maar kan inbeelden. Ze voelen mij heel sterk aan, weten wat ik wil en brengen het beste in mijn muziek naar boven. Ik heb het heel erg getroffen met hen aan mijn zij.”

Flo Delameilleure (23) is een singer-songwriter uit Schuiferskapelle. Ze zingt en begeleidt zichzelf op gitaar. Als ze met haar band Juniper optreedt, krijgt ze versterking van Jonas Desmet, Femke Decoene en Leander Delameilleure.

– Flo treedt op sinds 2013. Haar meest memorabele optreden vond twee jaar geleden plaats in de AB. “Op 15 maart 2017 speelde ik het voorprogramma van St. Grandson”, vertelt ze. “Ik had me ingeschreven voor de wedstrijd op vi.be, maar had helemaal niet gedacht dat ik kon winnen. Drie dagen voor het effectieve optreden lieten ze me weten dat ik het voorprogramma mocht spelen. Ik ben dan als een gek beginnen oefenen en heb nog enkele nummers geschreven in die paar dagen.”

– Haar grootste droom is om in de AB een eigen show te mogen brengen. “Ik hou van de AB omdat het een grote zaal is, maar toch nog een intiem karakter heeft. Mensen komen daar echt om te luisteren, dat is in de Lotto-arena bijvoorbeeld helemaal anders. Een andere grote droom is eens een tour doen, ergens in Europa, hoe klein dan ook. Dat zou fijn zijn.”

(Lien Depauw)