Filip Bonné is Kortrijkse moestuinhulp aan huis

Filip Bonné: "Klanten kunnen mij inhuren om hun fruitbomen te snoeien, maar ik leer hen ook hoe ze het zelf kunnen aanpakken." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Filip Bonné (49) geeft met zijn nieuwe zaak Smoutpeer advies aan beginnende moestuiniers. Ook wie niet goed weet hoe hij zijn fruitbomen moet snoeien, kan bij hem terecht. “Ervaring is niet vereist. Ik wil vooral de drempel voor beginners verlagen”, aldus Filip.

Filip weet waar hij aan begint. Hij was eerder al twee jaar actief in Tuinspoor, de samentuin in Zwevegem en een jaar in samentuin De Origine in Roeselare. Daarnaast volgde hij verschillende opleidingen. “De crisis heeft ervoor gezorgd dat mensen meer nadenken over waar hun eten vandaan komt en heeft hen de tijd gegeven om zelf te starten met tuinieren”, zegt Filip. “Zelf word ik heerlijk zen van mijn moestuin. Bovendien kan iedereen een moestuin aanleggen. Klein, groot, strak, ecologisch, kruiden, enkel tomaten, alles kan. Ik vond de tijd dus rijp om mensen de drempel over te helpen om er ook aan te beginnen.”

Helpen opstarten

“In eerste instantie doe ik dat met Smoutpeer in bijberoep. Hoe dat precies verloopt? Dat bepalen de klanten na een eerste gesprek zelf. Ik kan hen helpen opstarten en hen een jaar lang van dichtbij volgen of simpelweg een plantschema opstellen en hen laten doen. Klanten kunnen mij inhuren om hun fruitbomen te snoeien, maar ik leer hen ook hoe ze het zelf kunnen aanpakken”, legt Filip uit. Thuis heeft hij een ‘wilde’ tuin, zoals hij het zelf noemt. “Ik werk dan ook volledig ecologisch, maar ik verplicht mijn klanten niet om hetzelfde te doen.”

Wie Filip wil aanwerven, zal zich moeten haasten. Zijn website staat amper twee weken online, maar de vragen stromen al binnen. Je kan hem bereiken via www.de-smoutpeer.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier