Festival Dranouter wordt klimaatneutraal
Festival Dranouter verwelkomt dit weekend opnieuw 20.000 bezoekers, maar die massa laat een grote ecologische voetafdruk achter. De organisatie legt zich daar niet zomaar bij neer en heeft de ambitie om tegen de 50ste verjaardag in 2024 honderd procent klimaatneutraal te zijn, enerzijds door de CO2-uitstoot te halveren en anderzijds door een fonds aan te leggen om ter compensatie een bos aan te planten.
Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus vindt de 45ste editie plaats van Festival Dranouter, met klinkende namen zoals The Kooks, Tom Odell, Black Box Revelation, Tourist LeMC, Novastar, Jasper Steverlinck, Zwangere Guy… Die muzikale weelde zorgt ervoor dat in drie dagen de populatie van Dranouter vertwintigvoudigt, met alle gevolgen van dien voor het milieu.
Hoewel Festival Dranouter zich al jarenlang inspant om de ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden, zet de organisatie nog enkele indrukwekkende stappen vooruit. “Ieder jaar proberen we onze ecologische voetafdruk te verkleinen, maar dit jaar hebben we een concreet doel gezet: een klimaatneutraal festival tegen 2024“, zegt directeur Bavo Vanden Broeck. “Dat doen we op twee manieren. In de eerste plaats streven we ernaar om de CO2-uitstoot met de helft te verminderen. En daarmee gaan we dit jaar al van start. Voor, tijdens en na deze editie verzamelen we zoveel mogelijk cijfermateriaal en kennis. Een extern studiebureau zal een studie maken van de huidige uitstoot.”
Water zuiveren
“Om dit jaar al de uitstoot te beperken, werken we vooral rond water”, vervolgt Bavo Vanden Broeck. “Op de camping zullen we douchewater zuiveren tot drinkwater en dat zullen we gratis aanbieden aan de ingang van de camping. Bij de toiletten aan de Palace tovert UGent urine om tot drinkwater enerzijds en mestkorreltjes anderzijds. Die mestkorrels worden gebruikt om planten op het festivalterrein te bemesten.”
Dit kost geld, maar ik denk dat het een maatschappelijke verantwoordelijkheid is
Veel festivals werken al met statiegeld op herbruikbare bekers, maar zo ver gaat Festival Dranouter (nog) niet. “Wij zijn niet overtuigd dat dit ecologisch de beste keuze is”, klinkt het bij Bavo Vanden Breuck. “Herbruikbare bekers voor deze massa inzetten betekent veel transport en een gigantische afwas, wat op zich weer een afvalstroom met zich meebrengt. Het is duurder voor het publiek, terwijl er nog steeds een grote ecologische impact is. We werken met een systeem waarbij je een drankbonnetje krijgt als je twintig bekers inlevert. Dit jaar schakelen we ook volledig over op volledig recycleerbare petbekers. Bij ons systeem hebben we de afvalpreventie volledig in de hand. 99 procent van onze bekers zamelen we weer in.”
Meer Vegetarisch
De milieu-inspanningen van Festival Dranouter weerspiegelen zich ook in de catering. “Een groot deel van de impact van de bezoeker wordt door eten bepaald”, zegt Bavo Vanden Broeck. “Daarom hebben we beslist om een groter aanbod vegetarische en biologische catering te voorzien. Meer nog: de veggie en vegan catering verdubbelen we in 2019. Volledig vegetarisch tegen 2024 is echter niet aan de orde. We willen een evenement blijven waar iedereen zijn eigen ding kan vinden.”
Met deze maatregelen hoopt Festival Dranouter de komende vijf jaar de CO2-uitstoot jaarlijks met acht procent te verminderen, om uiteindelijk te eindigen met vijftig procent minder uitstoot tegen 2024. De rest van de CO2-uitstoot compenseert de organisatie met het aanplanten van bossen. “Om dit in goede banen te leiden, roepen we het Bosfonds in het leven, een interne rekening waarop de organisatie een deel van de omzet stort. Dat budget wordt de komende jaren ingezet om compensatieprojecten te realiseren met de hulp van kennispartner BOS+.”
De inspanningen zijn niet gering, maar Festival Dranouter hoopt zo het eerste grote klimaatneutrale festival van België te worden. “Dat kost inderdaad ook geld, maar ik denk dat het een maatschappelijke verantwoordelijkheid is. Het is gegroeid uit de locatie waar het festival plaatsvindt. We zitten hier in een mooie omgeving, te midden van de natuur. We willen dat de omgeving netjes achterblijft en willen daar ook een sensibiliserende rol in spelen.”
5 die je móet gezien hebben volgens Bavo p>
p>
“Verdorie, wat een lastige vraag is dat altijd”, lacht Bavo Vanden Broeck wanneer we hem vragen om zijn vijf tips te geven. “Vijf artiesten kiezen uit de hele lijst, dat is er 75 tekort doen. Maar uiteraard zijn er aantal concerten die ik zelf probeer mee te pikken.” p>
1. LaBrassBanda: “Een dynamisch Duits koperblazerscollectief dat een perfecte fusie tussen balkan, roots, blaaskapel en feestelijke popmuziek brengt.” p>
2. Lieven Tavernier & Room 13 Orchestra: “De grootste songschrijver van ons land in gezelschap van een groots orkest. Dat wordt een concert om je oren te verwennen en je geest te verruimen.” p>
3. De Garre van Kornee: “Wat je krijgt als je enkele toppers uit de Vlaamse folkscene samen zet met de heerlijke stem van Mariken Boussemaere is een folkband van wereldklasse. Onbekend, maar zeker niet onbemind.” p>
4. Kotjesvolk: “Deze bende muzikanten uit de regio stellen voor elk concert een uniek programma samen. Dat deden ze al eens vijf jaar geleden naar aanleiding van de veertigste verjaardag van Festival Dranouter en ook deze zomer zijn ze gaan grasduinen in pareltjes uit 45 jaar Dranoutergeschiedenis.” p>
5. Maz: “Deze nieuwlichters uit de Canadese folkscene moesten vorig jaar te elfder ure afzeggen door ziekte van hun frontman. Maar gelukkig kwam alles goed en zijn ze er nu wel bij.” p>
Dranouter op wieltjes laten lopen
Komend weekend staat de 45ste editie Festival Dranouter op de agenda. Poperingenaar Jeroen Verdonck is al twaalf jaar productiemedewerking van het festival.
Met The Kooks, Blackbox Revelation en Tom Odell pakt Festival Dranouter opnieuw uit met een fraaie affiche, maar een festival organiseren is veel meer dan een artiesten boeken. Voor zowat al de rest is Jeroen Verdonck (33) de man achter de schermen. Als productieverantwoordelijke zorgt hij dat alles op wieltjes loopt. “Ik ben enerzijds verantwoordelijk voor de werving en planning van meer dan 1.000 vrijwilligers. Daarnaast ben ik ook verantwoordelijk voor food- en drankcontracten, decor, beleving en alles van randzaken op het festivalterrein. Mijn baas Bavo Vanden Broeck is verantwoordelijk voor de programmatie, terwijl ik me ook niets hoef aan te trekken van de opbouw/afbouw en communicatie.”
Eventmanager
Ondertussen kan Festival Dranouter al twaalf jaar rekenen op diensten van Jeroen. “Ik studeerde eventmanagement”, vertelt Jeroen. “Tijdens mijn opleiding deed ik stage bij Festival Dranouter en ik had geluk dat ik daarna hier een vaste job kreeg. Het leuke is dat je een volledig jaar kan werken naar één weekend toe en dat alle puzzelstukken dan in vier dagen in elkaar vallen. Als ik aan mensen vertel dat ik werk voor Festival Dranouter, vragen de meesten wat ik doe de rest van het jaar. De mensen zien alleen het resultaat, maar beseffen niet dat er maanden van werk aan voorafgaan: vergaderen, werven van medewerkers, logistiek regelen, briefen van vrijwilligers…We hebben een draaiboek met meer dan 900 punten, dingen die moeten gebeuren. Die lijst wordt ieder jaar nog aangevuld.”
“Het moeilijke is dat je nog weinig kan rechttrekken tijdens het festival. Alles moet tot in de puntjes geregeld zijn. Je kan het festival niet uitstellen als er iets misloopt. Als je in de bedrijfswereld een slechte maand hebt, kun je het de maand erop met een extra effort weer goedmaken, maar hier gaat dat niet.”
“Je moet het doen met passie. Als het gewoon je job is, dan lukt dat niet. Ik besef ook heel goed dat ik mijn job te danken heb aan een ongelooflijk team van vrijwilligers die hun hart en ziel in het evenement leggen. Ze zijn heel polyvalent en flexibel. Niemand vindt het erg om ‘s avonds door te werken tot iets afgerond is. Dat inspireert en motiveert me enorm. Als je het doet als job, moet je het ieder jaar beter willen doen. Ik ben ervan overtuigd dat deze editie een nieuw hoogtepunt wordt.”
Festivals
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier