Familiale opvolging staat klaar bij Wijnen Feys-Van Acker: “Belangrijk moment in de geschiedenis”

Michel Van Acker en Sébastien Vandaele, die de zaak vervoegt. (foto Davy Coghe) © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Met het 200-jarig bestaan in 2022 in het vooruitzicht, staat de wissel van de wacht klaar bij het Brugse traditiebedrijf Wijnen Feys-Van Acker. Sébastien Vandaele (27), de neef van huidig zaakvoerder Michel Van Acker (62), komt mee aan het roer van de zaak die hij op termijn dus zal overnemen. “Ook Sébastien bezit die onmetelijke passie voor wijnen”, stelt Michel Van Acker.

Wijnhandel Feys-Van Acker: voor Bruggelingen die houden van een goed glas wijn is het een naam als een klok. De zaak, waar je op vandaag kunt kiezen uit een selectie van zo’n 700 wijnen, heeft dan ook een rijke geschiedenis. Opgericht in 1822, bijna 200 jaar geleden dus, verhuisde de wijnhandel na de Eerste Wereldoorlog van Diksmuide naar Brugge. Sinds 1966 huist Feys-Van Acker in de huidige gebouwen in de Raamstraat in de Brugse binnenstad, waar voorheen brouwerij Van Outryve – destijds bekend van het streekbier Bourgogne des Flandres – was gevestigd.

Naam behouden

Nadat de familie Feys vijf generaties lang wijnen had geïmporteerd, gebotteld en verhandeld, bleek er begin jaren ’90 geen familiale opvolging te zijn. Op dat moment kwam Michel Van Acker ten tonele; hij nam de zaak in 1992 over en zo ontstond dus de naam Feys-Van Acker. De naam Feys werd uit respect voor het verleden behouden. “Nu staan we opnieuw op een belangrijk moment in de geschiedenis van de zaak”, zegt zaakvoerder Michel Van Acker.

“Ik vond het belangrijk om zekerheid te hebben over de toekomst van de zaak”

“In 2022, niet meer veraf dus, kunnen we het 200-jarig bestaan van de zaak vieren. Een heuglijk moment. Maar ik vond het ook belangrijk om zekerheid te hebben over de toekomst van de zaak. Ik ben nu 62 jaar jaar dus het is belangrijk om wat vooruit te denken. De opvolging werd vastgelegd én wel binnen de eigen familie. Mijn neef Sébastien Vandaele, zoon van de broer van mijn echtgenote, vervoegt me als zaakvoerder. We gaan nog enkele jaren samenwerken maar op termijn is het de bedoeling dat hij de zaak op zich neemt. Ik heb veel vertrouwen in Sébastien. Hij heeft dezelfde onmetelijke passie voor wijnen als ik. Dat is echt wel belangrijk als je een zaak zoals dit wilt runnen.”

Onlinewerking

Sébastien volgde de opleiding Handelswetenschappen aan de Universiteit Gent en werkte enkele jaren bij chocoladegigant Barry Callebaut. “Dat deed ik ook erg graag maar ik ben tegelijkertijd al lang gepassioneerd door wijn en dat ik daar nu professioneel kan mee bezig zijn, is echt fantastisch”, zegt Sébastien. “Van waar die passie komt? Dat zit natuurlijk voor een groot stuk in de familie. Ik ken de zaak hier dan ook al sinds mijn kindertijd. Ik lees over wijn, ik reis in functie van wijndomeinen en natuurlijk proef ik veel wijn. En ik heb dan ook een opleiding tot sommelier gevolgd en werkte enige tijd in een andere wijnhandel. Wat de zaak hier betreft, het lijkt me zeker niet nodig om hier vlug grote wijzigingen in het beleid aan te brengen. Never change a winning team, zeg ik dan. En ik kan zeker ook nog heel veel leren van Michel, die graag zijn kennis en expertise deelt. Als je dan toch vraagt welke mijn eigen accenten zouden zijn, dan denk in aan het versterken van de onlinewerking van het bedrijf. Zo zal ik, in overleg met Michel, de webshop uitwerken en écht goed lanceren.”

Complementair

“Let wel, zo’n webshop is heel belangrijk maar ik zie dat als complementair naast de klassieke ontvangst van de klanten hier in de zaak”, vult Michel aan. “Persoonlijk advies en service zijn van het grootste belang. De klanten komen graag naar onze locatie hier in de binnenstad. Het is misschien wat minder praktisch dan een gebouw op een bedrijventerrein, qua mobiliteit en opslagcapaciteit, maar die kleine ongemakken nemen we er graag bij als we onze klanten in dit mooie kader kunnen ontvangen. Daarnaast zorgen onze historische kelders voor perfecte omstandigheden qua bewaarpotentieel.” (Piet De Ville)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier