Faith (18) redt het leven van 5-jarige kleuter in Aquafun: “Ik wilde hem er zo graag door krijgen”

(gf)
Laurens Kindt

Een 5-jarig kleutertje uit Charleroi heeft zijn leven te danken aan de jonge redster Faith Loose uit Izenberge. Het jongetje verdronk zaterdagavond ei zo na in het subtropisch zwembad Aquafun in Oostduinkerke. Faith (18) dook hem achterna, reanimeerde het kind en redde zo zijn leven. “Een andere redder had het net zo aangepakt”, relativeert Faith.

Het incident speelde zich zaterdagavond af in Aquafun, het subtropisch zwembad bij vakantiepark Sunparks in Oostduinkerke. Een gezin uit Charleroi was er aan het genieten in het zwembad. De ouders vertoefden in het buitenbad, de kinderen in het plonsbadje binnen. Eén van de kinderen, een jongetje van vijf, moet echter naar het diepe zwembad gelopen zijn. “Ik zag het kind plots drijven op het water”, vertelt redster Faith, die samen met haar vier collega’s toezicht houdt in het zwembad. “Dat gebeurt wel vaker, maar meestal zijn het kinderen die aan het spelen zijn. Die maken dan plots een zwembeweging of ze beginnen te spetteren en dan weten wij dat het ok is. Maar dat gebeurde niet. Ook toen ik floot, reageerde het kind niet terwijl ze anders direct recht springen”, zegt ze.

Nat pak

Faith twijfelde niet, rende er meteen naartoe en dook in het water. “Je neemt het zekere voor het onzekere. Beter een nat pak, dan dat er iets ernstig gebeurt. Een andere collega, die me net kwam aflossen aan mijn post, belde meteen de hulpdiensten. Ik bracht ondertussen het kindje naar de rand van het zwembad. Ik kreeg daarbij ook hulp van een badgast. We zagen dat het kind niet meer ademde en dus ben ik direct begonnen met de reanimatie. Ondertussen ontruimden mijn collega’s het zwembad zodat we de reanimatie in alle rust konden doen en om plaats te maken voor de hulpdiensten. De ouders van het kind bleven wel bij mij, die mensen waren duidelijk in paniek”, zegt Faith.

Instinct

Tijdens de reanimatie nam de training het van haar over, zegt Faith. “Dat doe je puur op instinct. Ik wilde dat kindje er echt door krijgen. Ik controleerde ook constant of het niet opnieuw begon te ademen want als dat gebeurt, moet je de reanimatie meteen stoppen en zorgen dat het kind zelf het water in zijn lijfje eruit krijgt. Gelukkig gebeurde dat vrij snel. Goed, want hoe sneller iemand terug zelfstandig ademt, hoe hoger de overlevingskansen. Toen de ambulanciers aankwamen, hebben zij het kindje van me overgenomen en controleerden ze hartslag en bloeddruk. Daarna brachten ze het hele gezin naar het ziekenhuis, voor verdere opvolging. Via de politie hoorde ik nadien dat het kindje het goed stelde en dezelfde avond al terug naar huis mocht. Een hele opluchting”, klinkt het.

Het kind dreef in het grote zwembad van Aquafun. (gf)
Het kind dreef in het grote zwembad van Aquafun. (gf)

Dat ze zichzelf nu onomwonden een held mag noemen, relativeert Faith. “Een andere redder had het ook zo aangepakt. Ik was nu toevallig degene die als eerste het kindje zag. Maar de hele reddingsoperatie is eigenlijk teamwork. De ene duikt in het water, de andere belt de hulpdiensten, nog iemand anders haalt het nodige materiaal. Achteraf was ik wel redelijk onder de indruk. De adrenaline en stress gieren dan door je lijf. Een collega heeft voorgesteld om de rest van mijn shift over te nemen. Eenmaal thuis moest ik toch even mijn hart luchten. Je verhaal kunnen doen, is op zulke momenten belangrijk. Maar maandag stond ik al opnieuw in het zwembad. Je wordt redder om voor de veiligheid van de mensen te zorgen. Meestal preventief, maar als het nodig is ook op deze manier. En dan doet het deugd dat het goed afloopt”, zegt Faith.

Ook aan zee

De jonge Izenbergse staat nog de hele maand juli paraat om de veiligheid in Aquafun mee te garanderen. “Vanaf augustus ben ik dan redder aan zee, in De Panne. Vorig jaar heb ik daar ook al een maandje meegedraaid. Het werk aan zee is anders dan in een zwembad. Aan zee moet je vooral preventief te werk gaan, terwijl je in een zwembad vaker moet ingrijpen als mensen iets onveiligs doen. Of als het echt fout loopt, zoals zaterdag. Gelukkig gebeurt dat niet elke dag”, besluit Faith.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier