Marc Coopman, een arbeider van de Nieuwpoortse netheidsdienst, zag afgelopen dinsdagvoormiddag plots hoe omstaanders een hartmassage trachten te geven aan een oudere vrouw die op de grond lag. Hij bedacht dat een AED haar reddingsmiddel kon zijn en schoot onmiddellijk te hulp.

"Enkele jaren geleden organiseerde de Dienst Preventie van de stad een cursus 'EHBO en Reanimatie' voor alle personeelsleden. Daarin werd het belang en de werking van een AED toegelicht. Gelukkig hing zo'n toestel op het Hendrikaplein, enkele straten verder. Ik moest meteen ingrijpen en repte me naar het toestel."

Toen Marc Coopman terug kwam bij de vrouw, was de Nieuwpoortse Sarah Scholliers, verpleegster bij het Wit-Gele Kruis, reeds aanwezig. "Samen zijn we meteen aan de hartmassage begonnen. Aan de hand van de instructies van de AED-machine deden we het nodige. Daarna legden we haar op haar zij in veiligheidshouding tot de ambulance ter plaatse was."

Niet lang daarna arriveerden de hulpdiensten, die de zorgen overnamen en de dame naar het ziekenhuis brachten. De toestand van de vrouw is ondertussen stabiel.

Burgemeester Geert Vanden Broucke wou de redders van de vrouw persoonlijk bedanken. "De vrouw leeft enkel nog omdat Marc en Sarah meteen ingegrepen hebben. Ik ben dan ook uitermate trots dat zij tijdig de nodige zorgen konden geven. Het bewijst nog maar eens hoe belangrijk een opleiding 'Reanimatie en AED' is. Ik ben ook verheugd dat onze AED's hun nut bewijzen. Je hoopt altijd dat ze niet gebruikt moeten worden, maar in dit geval is gebleken dat zo'n toestel van levensbelang kan zijn."

Marc Coopman, een arbeider van de Nieuwpoortse netheidsdienst, zag afgelopen dinsdagvoormiddag plots hoe omstaanders een hartmassage trachten te geven aan een oudere vrouw die op de grond lag. Hij bedacht dat een AED haar reddingsmiddel kon zijn en schoot onmiddellijk te hulp. "Enkele jaren geleden organiseerde de Dienst Preventie van de stad een cursus 'EHBO en Reanimatie' voor alle personeelsleden. Daarin werd het belang en de werking van een AED toegelicht. Gelukkig hing zo'n toestel op het Hendrikaplein, enkele straten verder. Ik moest meteen ingrijpen en repte me naar het toestel."Toen Marc Coopman terug kwam bij de vrouw, was de Nieuwpoortse Sarah Scholliers, verpleegster bij het Wit-Gele Kruis, reeds aanwezig. "Samen zijn we meteen aan de hartmassage begonnen. Aan de hand van de instructies van de AED-machine deden we het nodige. Daarna legden we haar op haar zij in veiligheidshouding tot de ambulance ter plaatse was."Niet lang daarna arriveerden de hulpdiensten, die de zorgen overnamen en de dame naar het ziekenhuis brachten. De toestand van de vrouw is ondertussen stabiel.Burgemeester Geert Vanden Broucke wou de redders van de vrouw persoonlijk bedanken. "De vrouw leeft enkel nog omdat Marc en Sarah meteen ingegrepen hebben. Ik ben dan ook uitermate trots dat zij tijdig de nodige zorgen konden geven. Het bewijst nog maar eens hoe belangrijk een opleiding 'Reanimatie en AED' is. Ik ben ook verheugd dat onze AED's hun nut bewijzen. Je hoopt altijd dat ze niet gebruikt moeten worden, maar in dit geval is gebleken dat zo'n toestel van levensbelang kan zijn."