Expo ‘Tussen licht en donker’ in Nieuwe Gaanderijen in Oostende

Schepen Bart Plasschaert (links) en fotograaf Daniël de Kievith. © (foto JRO)
Redactie KW

Van 3 maart tot en met 27 april vormen de Nieuwe Gaanderijen het decor voor de expo ‘Tussen licht en donker’ met foto’s van Oostendenaar Daniël de Kievith (69).

De foto’s zijn gebaseerd op de werken van Léon Spilliaert. De fotograaf brengt op een eigenzinnige manier het werk en de geest van de Oostendse schilder weer tot leven.

De geest van de meester

“Fotograferen begint bij mij met wandelen, liefst tijdens de avonduren of tijdens de ochtendstond”, vertelt Daniël. “Op een van die wandelingen vond ik ‘het Spilliaert-moment’, zoals ik dat noem: de omslag tussen licht en donker. Ik trok ook helemaal de straat niet op met het idee om iets rond Spilliaert te maken. Ik ontdekte in mijn foto’s de geest van de meester.”

De foto’s dateren van tijdens de winter 2017-2018. Daniël de Kievith fotografeerde een indrukwekkende reeks beelden die de sfeer van Léon Spilliaert goed vatten.

“De foto’s zijn het resultaat van urenlang geduldig zoeken naar het juiste licht. Niet om Spilliaert te kopiëren, maar om hem met eigentijdse fotografie te interpreteren en te herontdekken. Ik ben vanuit de leegte vertrokken. Dat was de enige manier om de Oostendse schilder te benaderen, want verbeteren is niet mogelijk“, aldus Daniël de Kievith.

Erfgoedtweedaagse

Met de fototentoonstelling neemt Léon Spilliaert een prominente plaats in binnen het programma van de erfgoedtweedaagse.

“De expo licht tevens een tipje van de sluier van wat de bezoeker mag verwachten tijdens Erfgoeddag op 25 en 26 april”, geeft schepen voor Cultuur, Bart Plasschaert (CD&V) nog mee. (JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier