Ex-Tineke van Heule Rita Vanhoutte overleden

Rita Vanhoutte (links) bij een reünie van de Heulse Tinekes in 2013 bij de verkiezing van het 40ste Tineke van Heule. Naast haar Christiane Declercq (Tineke 1965) en wijlen Bernadette Seynaeve, eerste Tineke van Heule in 1964. © Foto Noël Maes
Redactie KW

Vorige week donderdagavond is Rita Vanhoutte op 72-jarige leeftijd overleden. In Heule was ze bekend door haar verkiezing tot derde Tineke van Heule in 1966. In Kortrijk, waar ze nu al vele jaren woonde, kenden velen haar destijds als een graag geziene en gedreven kleuteronderwijzeres.

Rita Vanhoutte was geboren in Kortrijk, bracht er haar kinderjaren door, tot haar ouders verhuisden naar Heule-Watermolen. Daar had men in 1966 een kandidate te kort voor de plaatselijke Tinekesverkiezing. Rita was op reis toen het kermiscomité bij haar ouders aanklopte maar haar moeder zei prompt dat “Rita wel zou meedoen.”

Ze werd tweede eredame maar omdat het winnende Tineke en de eerste eredame niet in Heule woonden, mochten zij niet deelnemen aan de Tinekesverkiezing in Heule. Zo mocht Rita de week erop al Heule-Watermolen vertegenwoordigen in Heule en veroverde bovendien de titel. Later zei ze dat dit een springplank geweest was voor het leven. Ze genoot als Tineke ook de zeldzame eer ontvangen te worden door de toen 97-jarige Stijn Streuvels. Met haar verliest Heule nu een vierde Tineke, na Dorine Vanden Bogaerde (2009), Christa Huysentruit (2015) en eerste Tineke Bernadette Seynaeve (2017).

Artistiek aangelegd

Aan de normaalschool in Ronse studeerde ze voor onderwijzeres. Daarna was ze vele jaren kleuteronderwijzeres in het Instituut Ten Broele (De Paulientjes), waar ze zelf haar hele schoolloopbaan van kleuter tot middelbaar gevolgd had. Later verhuisde ze naar het Sint-Amandscollege.

“Ze genoot volop van het omgaan met de kleintjes”, zegt haar zus Mieke. “Niemand die beter geschikt was voor die job. Ze knutselde graag en schilderde ook goed. Ze was erg artistiek aangelegd. Samen zijn wij destijds naar de muziekschool geweest, waar we pianoles kregen van de bekende Kortrijkse musicus François Glorieux. Zij was ook uiterst dienstbaar en cijferde tot het laatst zichzelf weg om anderen te helpen.” Rita’s grootste passie was wel reizen, de wereld rond. In Detroit (VS) heeft ze zelfs nog Tineke van Heule gezongen.

Rita trouwde in 1982 met Bernard Lagae wiens familie een bekende houthandel uitbaatte in de Graaf Karel de Goedelaan waar ze ook gingen wonen. Bernard was net geen 50 jaar toen hij in 1995 overleed. Zij hadden één dochter, Céline Lagae, die in de Konventstraat in Kortrijk woont, waar ook Rita woonde. Céline is eventcoördinator bij de stad Kortrijk.

Al een tijdje kende Rita gezondheidsproblemen. Na een wekenlang verblijf in het UZ Leuven werd ze vorige week maandag overgebracht naar de palliatieve eenheid Ten Oever in de Reepkaai in Kortrijk waar ze drie dagen later overleden is, in het bijzijn van haar dochter en van haar neef en nicht Sophie en Louis die haar erg dierbaar waren.

Het afscheid vindt wegens de coronaomstandigheden vrijdag in intieme kring plaats in het crematorium Uitzicht. Haar urne wordt nadien bijgezet bij haar man op het kerkhof van Bissegem. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier