Eva Vanhulle is helper in de zorg: “Van de bar naar de frontlinie”

Eva Vanhulle in haar pak: "De eerste keer dat ik een kamer binnen ging, stond ik te trillen op mijn benen." © gf
Redactie KW

De eerste ‘Helpers in de Zorg’ zijn opgestart in het AZ Sint-Jan in Brugge. Het gaat om mensen die na een spoedcursus ingezet worden om de verpleegsters in het ziekenhuis bij te staan. Het ziekenhuis zoekt in totaal 90 mensen. “Er waren 300 kandidaten en daar waren we aangenaam door verrast”, klinkt het.

Een beetje ademruimte voor de verpleegkundigen. En vooral een welgekomen helpende hand voor hen. Dat moeten de zogenaamde ‘Helpers in de Zorg’ zijn. Het gaat om mensen die zonder noemenswaardige ervaring in het ziekenhuisleven stappen. Ze moeten er de verpleegkundigen bijstaan waar mogelijk: materiaal aanreiken, patiënten omkleden, bezoekers begeleiden, patiënten of familie opbellen… “Die mensen zullen voornamelijk op verpleegafdelingen ingezet worden om onze verpleegkundigen toe te laten zich vooral met de patiënt bezig te houden. Zo kunnen zij zich helemaal op de zorg focussen”, zegt Hans Rigauts, algemeen directeur van het AZ Sint-Jan.

300 kandidaten

In het AZ Sint-Jan zijn ondertussen negen helpers begonnen. De overheid stelde 300 miljoen euro ter beschikking zodat mensen die zich vrijwillig aandienen om te helpen, daar ook voor verloond kunnen worden. In de praktijk betekent dat dat er in het AZ Sint-Jan in Brugge in totaal 90 personen kunnen aangeworven worden. “Wij hebben daarvoor de VDAB ingeschakeld”, zegt algemeen directeur Hans Rigauts. “Tot onze eigen verbazing waren er 300 kandidaten. 21 daarvan zijn al positief geadviseerd en negen van hen zijn ondertussen zelfs al in dienst.”

Niet thuis zitten

Eén van hen is Eva Vanhulle (30) uit Brugge. Zij werkte verschillende jaren in de bekende Brugse horecazaak L’Estaminet. Net voor de sluiting van de horeca maakte ze de overstap naar Café Pistolet. Maar daar kon ze uiteindelijk geen dag werken. “Die tweede sluiting kwam echt wel aan. Ik had echt geen zin om weer maanden thuis te zitten. Dus ging ik kijken naar iets anders”, zegt Eva. En zo botste ze op het initiatief ‘Helpers in de Zorg’. Ze waagde haar kans en is sinds donderdag officieel op de covidafdeling aan het werk. “Van achter de bar naar de frontlinie. Zo voelt het wel een beetje, ja.”

Mijn respect voor zorgmedewerkers is nog gegroeid. Dit is niet te onderschatten – Eva Vanhulle

Eva kreeg een halve dag een online opleiding en werd donderdagmorgen samen met haar nieuwe collega’s in het ziekenhuis ontvangen. Ze kregen er een spoedcursus en stonden ‘s middags al met beide voeten op de werkvloer. “We ontsmetten kamers, maken bedden op, vullen voorraden aan… Echte medische zaken doen we uiteraard niet. Maar ik voel me hier alleszins heel erg welkom. De mensen zijn blij dat we hier zijn. En mijn respect voor hen is ook enorm gegroeid. Dit is echt niet te onderschatten.”

Carrièreswitch?

Eva staat zelf ook effectief op de covidafdeling. “Met zo’n speciaal pak aan. De eerste keer dat ik een kamer binnen ging, stond ik te trillen op mijn benen. Maar ondertussen voel ik me echt wel veilig. Het blijft speciaal, maar iedereen weet wel waar hij of zij mee bezig is. En ik heb het gevoel dat ik me hier echt wel nuttig kan maken.”

De ‘Helpers’ beginnen met een voltijds contract van één jaar in het ziekenhuis. Maar volgens de algemeen directeur hoeft het daarna niet te eindigen. “Als die mensen geschikt of gemotiveerd zijn, willen wij hen als ziekenhuis eventueel omscholen tot verpleegkundigen. Dit is voor hen alleszins de ideale manier om het ziekenhuis te leren kennen”, aldus dokter Rigauts. Voor Eva is dat nog niet helemaal duidelijk. “Ik vind het alleszins enorm boeiend. En iedereen vraagt me nu naar mijn carrièreswitch. Maar ik moet nog bekijken of mijn toekomst hier ligt. Hoe dan ook vind ik het heel fijn om een handje toe te steken nu ze het het meest nodig hebben.” (TL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier