Eva Stael: “Ik probeer de mensen altijd fair te benaderen”

Eva Stael: "Ik ben geen talent in de keuken, al kan ik mijn plan trekken. Ik eet liever dan ik kook. Ik lust zowat alles." © foto JS
Johan Sabbe

Eva Stael heeft er geen moeite mee om zichzelf te relativeren. “Ik besef maar al te goed dat de wereld ook zonder mij zal blijven doordraaien”, zegt ze. “Musiceren is in dat opzicht ideaal. Dan ben ik daar volledig op geconcentreerd en denk aan niets anders. De perfecte bezigheid.” Een nieuwe aflevering in onze reeks ‘Interne keuken’.

“Ik ben optimistisch en positief ingesteld soms zelfs een tikkeltje naïef eigenlijk. Maar mijn man compenseert dat door een doorgedreven realisme. Ik probeer de mensen altijd fair te benaderen. Ik heb er problemen mee als er achter mijn rug ten onrechte verteld wordt dat ik dat niet gedaan heb. Ik lig daar dan letterlijk wakker van. Ik vind oprechtheid een belangrijke waarde. Gelukkig kan ik de keren dat ik zo’n situatie meegemaakt heb op één hand tellen. Ik heb zelfs nog vingers over.”

De leerlingen missen

“De coronacrisis maakt me een beetje bang. Verschillende relatief jonge mensen die ik ken, zijn al ernstig ziek geweest. Bovendien is het virus nog niet bedwongen. Ik hou er rekening mee dat het najaar nog niet zal verlopen zoals gewoonlijk. Ik ben momenteel aan het werk. Ik geef les en doe dat nog altijd. Nu weliswaar via live lessen die gestreamd worden. Plus: via videolessen en taken.”

“Mijn job is behoorlijk veranderd in deze periode. Dat houdt in dat ik al veel aan mijn bureau heb gezeten. Ik mis de directe contacten met de leerlingen. Ik ben blij als ik hun berichten zie binnenrollen via chat of mail. Ik hoop mijn leerlingen nog terug te zien dit jaar, maar vrees dat het niet meer zal lukken. Toch zeker niet op de manier van vóór 16 maart.”

Agenda almaar leger

“Intussen laat de lockdown zich voelen. Ik begin het écht lastig te krijgen dat we niemand mogen bezoeken, geen barbecue kunnen organiseren, enzovoort. Kortom, ik mis de sociale contacten. Er gebeurt zo goed als niets, waardoor ik onrustiger word. Wat me bovendien tegengaat, is dat er niets gepland kan worden. Mijn agenda wordt hoe langer hoe leger. Ik zou graag een aantal zaken hebben om naar uit te kijken.”

“Ik probeer mijn gedachten te verzetten met wat cultuur. Mijn activiteiten in het Houtlands Harmonieorkest zijn opgeschort en dat compenseer ik door thuis hobo te spelen. Ik heb het in mijn eentje musiceren herontdekt.”

“Maar niettemin verlang ik om weer in groep muziek te kunnen maken. Elke vrijdagavond denk ik weemoedig aan de repetitie die er had moeten zijn…Daarnaast heb ik het strakke plan opgemaakt om alle boeken te lezen die nog onaangeroerd in mijn boekenkast staan. Ik ben aardig op weg, maar vrees dat ik nog een paar maanden lockdown nodig zal hebben en zeker minder schoolwerk om in mijn voornemen te slagen.”

Geen controlefreak

“Ik ben geen gezondheidsfreak, maar probeer toch niet ongezond te leven. Dat wil zeggen dat ik geregeld ga sporten. Door de coronacrisis kon ik niet meer tennissen, maar sinds 4 mei mag dat weer. Ik reserveerde direct een veld bij onze plaatselijke tennisclub KTG Houtland om een balletje te slaan. Ik heb de voorbije weken ook gefietst en probeerde het joggen weer uit. Tot vorig jaar ging is dikwijls lopen, maar een vrij hardnekkige blessure strooide roet in het eten. Ik ben voorzichtig herbegonnen en slaag erin om zonder pijn te joggen.”

“Ik zei al dat ik bij het musiceren nergens anders aan denk. Zoiets vergt concentratie. Wanneer ik jog daarentegen denk ik veel na. Als ik na mijn looptoertje aangekomen ben, heb ik het gevoel dat al mijn problemen opgelost zijn. Ik kan lang en intensief bezig zijn met bepaalde zaken, maar schuif zonder problemen alles aan de kant als ik nood heb aan ontspanning. Ik ben geen controlefreak. Ik weet dat de wereld zal blijven doordraaien zonder mij.”

‘Overzomeren’ in Spanje

“Ik volg de actualiteit, ook de politiek en de internationale verwikkelingen. Dikwijls erger ik me aan politici die niet in staat zijn om op lange termijn te denken. Zoals de Amerikaanse president Trump bijvoorbeeld. De coronacrisis beheerst nu de actualiteit en dat heb ik zo’n beetje gehad. Ik zou zo graag een wiskundig model krijgen met de informatie vanaf wanneer bepaalde zaken weer zullen kunnen. Momenteel heb ik het gevoel dat ik inhoudelijk elke dag dezelfde krant lees.”

“Ik ga graag op reis. We trekken normaal gezien elke zomer naar het zuiden van Spanje. Je hebt mensen die daar overwinteren, welnu, wij overzomeren daar (lacht). Voor ons gezin is dat een periode van rust en terugvallen op elkaar. Dat doet deugd.”

“Bovendien verblijven we ginder in een regio met zon, zee en veel cultuur. Toen we onze twee kinderen nog niet hadden, reisden we graag naar verre landen. Ooit doen we dat opnieuw, als de kindjes wat ouder zijn en ze er mee van kunnen genieten.”

Grappen over advocaat

“Eerlijk? Koken is niet aan mij besteed. Kris kookt bijna altijd, naar eigen zeggen uit zelfbescherming. Ik ben geen talent in de keuken, al kan ik mijn plan wel trekken. Mijn specialiteiten? Ik zou het niet direct weten. Misschien tiramisu met advocaat. Als dat bij ons op tafel komt, zorgt dat meestal voor de nodige grappen: mijn echtgenoot is namelijk advocaat.”

“Ik eet liever dan ik kook. Ik lust bijna alles. Het perfecte ontbijt bestaat voor mij uit een grote kop koffie met Griekse yoghurt, granola en vers fruit. Voor het middagmaal mag dat gerust een steak bearnaise zijn en ‘s avonds een lekkere Italiaanse pizza met een glas rode wijn. Al voeg ik er direct aan toe dat we in het dagelijkse leven wel wat evenwichtiger proberen te eten dan mijn lievelingsgerechten laten vermoeden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier