Ereburgers aangesteld tijdens Garnaalfeesten

Redactie KW

Ter gelegenheid van de Garnaalfeesten in Oostduinkerke werden twee paardenvissers, Eddy d’Hulster en Bernard Debruyne, aangesteld tot ereburger van Koksijde-Oostduinkerke. Ook de nieuwe Mieke Garnaal is bekend: Amy Dalle.

Eddy D’Hulster en Bernard Debruyne zijn ereburger van Koksijde. Zij vervolledigen zo het rijtje paardenvissers die eerder al werden aangesteld als ereburger. Het gaat om Amandus Vanbillemont in 1996, Henri Durant in 2004 en Maurice Denecker, eveneens in 2004.

Meer dan 25 jaar ervaring

Het schepencollege nam eerder dit jaar al de beslissing om alle paardenvissers met 25 jaar dienst het ereburgerschap van de gemeente toe te kennen. Eddy D’hulster is een rasechte Oostduinkerkenaar, geboren in 1943 en al sedert 1968 paardenvisser. Hij leerde de stiel van Henri Durant (‘Rosten Durang’) als jonge gast. Ook Bruno Potter en Amandus ‘Mang’ Vanbillemont leerden hem heel wat bij. Beroepshalve was Eddy radio-operator bij Radio Oostende. Eddy was ook de initiatiefnemer van de vereniging d’Oostduinkerkse paardenvissers. De bijnaam van Eddy is ‘Eddy Witte Mutse’. Dat heeft hij te danken aan de wollen witte muts die zijn moeder voor hem breidde toen hij naar de zee trok. Na 53 jaar als paardenvisser mag Eddy zich nu ereburger van de gemeente noemen.

Ook Bernard Debruyne kreeg de titel van erebruger. Bernard werd geboren in 1964 en ook hij was van jongs af aan bezeten door paarden. Hij trok mee met de Rosten Durang naar het strand om paarden en pony’s te verhuren. Bernard koos voor weekendwerk in een textielfabriek in Pitten en kon op die manier vijf dagen in de week gaan paardenvissen. Bernard heeft er 38 jaar opzitten als paardenvisser.

Amy Dalle is Mieke Garnaal

Amy Dalle (20) is het nieuwe Mieke Garnaal van Oostduinkerke. Ze is lid van de gekende familie Dalle, met grootvader Pierre en vader Peter. Pierre Dalle maakte de reus Amandientje naar de beeltenis van Amy. De mama van Amy, Mieke Bruneel, was in de jaren 80 al eredame van Mieke Garnaal. Haar zus Steffi was in 2009 Mieke Garnaal. De titel blijft dus in de familie.

Amy is lid van de folkloredansgroep Oud IJslandvaarders en stapt al van toen ze twee jaar was mee in de Garnaalstoet. Amy is afgestudeerd aan de hotelschool Ter Duinen. De twee eredames zijn de zussen Céline en Anouk Bonny. Céline is 23 en werkzaam als boekhoudster, Anouk is 17 en studente humane wetenschappen in het Atheneum van Veurne. Beide zussen hebben ook een Oostduinkerkse roots: ze zijn de dochters van Cindy Claerebout en wijlen Kurt Bonny, die brandweerman was in Oostduinkerke . (PBM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.