Enchanté stelt de ‘Hartelijke Plekken’ in Roeselare voor

We zien Michèle Hostekint, Mira Caron, Lieselot Pinet, Francis Turpyn, Thomas Goethals, Bruno Tarara, Tine Vandenbroucke en Sarah Schaubroeck. © Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Ook in Roeselare zijn er heel wat mensen die het moeilijk hebben om de touwtjes aan mekaar te knopen. Het netwerk ‘Hartelijke Plekken Roeselare’ wil die mensen helpen. Wie het niet breed heeft, kan bij 25 verschillende handelaars in onze stad terecht voor kleine uitgestelde diensten. 

“Dit initiatief was tot nu toe gekend als ‘Enchanté’, maar gaat nu verder onder de naam ‘Hartelijke plekken’. De vzw Enchanté blijft de naam van de overkoepelende organisatie, maar draagt verschillende platformen onder haar vleugels. Zo lanceerden we in Roeselare nog recent ook de actie BroodDoosNodig, in samenwerking met verschillende onderwijsinstanties”, vertelt schepen Michèle Hostekint.

25 Hartelijke Plekken

Op een Hartelijke Plek is iedereen welkom. Hier nodigen geëngageerde handelaars hun bezoekers uit om elkaar te trakteren. Wie dat kan, trakteert iemand die het met minder moet stellen. Van een welgemeende koffie tot een warme maaltijd. Van een zorgeloze overnachting tot een bioscoopticket dat een nieuwe wereld opent.  

“In Roeselare willen we dat iedereen erbij hoort. Jong of oud, meer of minder kansen, … iedereen verdient een warme plek in onze Stad. We zijn blij dat heel wat handelaars hun solidair hart tonen en warm worden van de actie”, aldus de schepen.

Stadsplan

We stellen een nieuwe editie van het stadsplan met een overzicht van het aanbod voor. Een overzicht van alle 25 hartelijke handelaars vind je ook op enchantevzw.be/hartelijke-plekken/#roeselare.

Het netwerk is zeer divers. Van een gezellige tearoom tot een heerlijke frituur, van een excentrieke barbier tot een gezellige authentieke kroeg, van heerlijke broodjes naar lekkere wafels tot een krokante lekkere pretzel. Kortom voor elk wat wils!

Deelnemende handelaars kleven een sticker van ‘Hartelijke Plekken’ aan hun uitstalraam. Voor elke dienst die de handelaar aanbiedt, is er een specifiek logo. Zo zie je meteen waarvoor je er terecht kan. 

Ook jij kan helpen

Je koopt een uitgestelde dienst (een kop koffie, een maaltijd, een brood, een cultuurticket, …). Mensen die deze dienst nodig hebben maar het niet kunnen betalen, vinden de beschikbare bonnetjes bij de deelnemende handelaars, kiezen er eentje en vragen om de dienst. Wil je meehelpen als vrijwilliger met Hartelijke Plekken? Neem dan contact op via hartelijkeplekkenroeselare@enchantevzw.be

Tweede sleepout komt eraan

In april vond onze eerste sleep-out plaats op het Deconickplein in Roeselare. Een 30-tal mensen ervaarden toen hoe het was om een nacht buiten te slapen. Voor en na de sleepout waren er intieme optredens en getuigenissen van (ex-)daklozen op Radio Enchanté. In de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 maart organiseert de vzw een twee editie in Roeselare. Meer informatie daarover volgt.

Warmste Kerstkaartje

We merken dat lang niet iedereen kan genieten van een kerstkaartje met mooie wensen. Sommige mensen ontvangen geen kaartjes omdat ze geen vast adres hebben, omdat ze weinig kennissen hebben, …  Heel spijtig, want net bij die mensen zou een kaartje of wensen voor het komende jaar deugd doen.

Via het ‘Warmste Kerstkaartje’ kan je een lieve kerstgroet of een nieuwjaarswens sturen naar iemand die er nood aan heeft. Je vindt de kaartjes bij de 25 hartelijke handelaars. Sociale organisaties zorgen ervoor dat de kaartjes terecht komen bij wie er nood aan heeft. Het kaartje werd ontworpen door mensen die ervaring hebben in het thuisloos zijn.

Meer info op www.enchantevzw.be.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier