Eerste vroege sluiting van cafés verloopt rustig in onze provincie: “Mensen spreken thuis af”

De Oude Sint-Pieter heeft sinds begin september een nieuwe overbuur: Café Ariba. Beide horecazaken mochten tot 01 uur open blijven.
Wouter Vander Stricht

Izegem dat bekend staat om een bruisend uitgaansleven beleefde een rustige vrijdagavond. Om 23 uur gingen de cafés netjes dicht, het jonge volkje hield zich netjes aan de nieuwe maatregelen. Ook in Brugge en Oostende waren er geen noemenswaardige incidenten. “Maar mensen spreken wel openlijk af om thuis verder te feesten”, klinkt het.

Vrijdagavond moesten de cafés in Vlaanderen voor het eerst om 23.00 uur dicht, in plaats van om 01.00 uur. Dat verliep overal vrij rustig. Izegem dat bekend staat om een bruisend uitgaansleven beleefde een rustige vrijdagavond. Twee cafés in de Sint-Pietersstraat, Café Ariba en de Oude Sint-Pieter, beschikken over de juiste papieren en worden beschouwd als restaurant. Daar kon je afgelopen nacht dus nog tot 1 uur terecht.

Klokslag 23 uur zwaaide Hein Dekiere (ex-‘t 25ste Uur) op zijn kordate, maar immer vriendelijke manier zijn laatste gasten uit aan ‘t Plectrum. Tien minuten erna stonden er op de Grote Markt nog enkele jongeren, maar iedereen leek zich makkelijk neer te leggen bij het vroege einde van de uitgaansavond.

Iets verderop in sfeercafé ‘t Elfde Gebod op het Kerkplien werden ook de laatste gasten – waaronder drie jonge snaken – zachtjes slaapwel gezegd. “Leuk is het niet, maar wij zoeken uiteraard geen problemen”, geven uitbaters Eveline Demierbe en Filip Vanacker aan.

Uitgaansstraatje

De Grote Markt en het Kerkplein waren snel leeg, maar wat verderop in het Sint-Pietersstraatje was er wel nog ambiance. Sinds enkele jaren heeft dit straatje tot ver buiten Izegem naam en faam gekregen.

Op enkele tientallen meter vind je er meerdere horecazaken. ‘t Kaderke en ‘t Hemelhuys dragen duidelijk de stempel van restaurant, al omschrijft dat laatste etablissement zich op de eigen site als eetcafé.

Rariteitenkabinet

Café De Oude Sint-Pieter in diezelfde Sint-Pietersstraat in Izegem presenteert zichzelf als eetcafé en rariteitenkabinet. In precoronatijden had je er een vrij uitgebreide kaart, nu serveert men er enkel de specialiteit van het huis: de wijd en zijd geroemde spaghetti. Na 23 uur bleven de deuren er open, het was er gezellig druk. De streekbiertjes werden er lustig geconsumeerd, maar van een stormloop was geen sprake.

De toelating van het FAVV moet duidelijk geafficheerd zijn en dat is in Café Ariba ook het geval.
De toelating van het FAVV moet duidelijk geafficheerd zijn en dat is in Café Ariba ook het geval.

Aan de overkant van de straat is sinds een dikke maand Café Ariba geopend. Laurent Monsieurs en David Stekelorum, twee vrienden die actief zijn in de auto-business, zijn de drijvende krachten erachter. Het café is nog niet lang open en moet door de coronamaatregelen ook met een beperktere capaciteit werken. Burgemeester Bert Maertens was op voorhand duidelijk: “Wie de toestemming heeft – de zogenaamde toelating 1.1 in de horecasector – beschikt over de juiste papieren en wordt dan zowel door voedselagentschap FAVV en de politie beschouwd als restaurant.”

En Ariba heeft duidelijk die toelating. “Jammer voor de collega’s, maar wij gaan hiervan gebruik maken. We mogen het wettelijk gezien, dus waarom niet”, liet Laurent Monsieurs zich ontvallen. Ook in café Ariba was het gezellig druk. In groepjes van vier of minder werd de uitgaansavond afgesloten. Terwijl de rest van Izegem ondertussen onder de dekens lag.

Geen problemen in Langestraat in Oostende

De eerste vroege sluitingsavond is ook vlot verlopen in de Langestraat in Oostende. Iets voor 23.00 uur werden alle klanten verzocht om te vertrekken en begonnen de cafés hun zaak op te ruimen. In de uitgaansbuurt was heel wat politie aanwezig om een oogje in het zeil te houden, maar iets over het uur waren alle cafés leeg.

Bij de Copador is het café en het terras al snel volledig opgeruimd en vertrekken de laatste klanten. Met tegenzin. “Naar waar gaan jullie?” vragen Patricia, Scott, Tessa en Peter aan elkaar. “Tja, naar huis éh, er zit niets anders op.” En dat vinden ze bijzonder jammer zo vroeg op de avond. “Wij respecteren alle maatregelen, maar dit is er wel over. Zeker voor mensen met een zaak. In de Copador doen ze het bijvoorbeeld echt goed. 1 uur was nog te doen in kader van corona, maar 23 uur is echt te vroeg”, vertelt het viertal.

Niet naar huis

Niet alle cafégasten gaan echter naar huis. Dat merken ze ook in de Hemmingway iets verderop. “Veel mensen spreken openlijk af om bij iemand thuis af te spreken. Vroeger was de préparty thuis en gingen mensen uit, nu is het gewoon omgekeerd. Het is dan ook jammer dat wij moeten sluiten, want hier is er tenminste nog controle. Voor sommige is het gewoon zelfs de moeite niet meer om naar de uitgaansbuurt te komen”, vertellen Yannick Pevenage en Guillaume Dubois.

Ook hier verliep de sluiting vlot. “Het enige waar we moeite mee hadden waren de tafels van vier. Veel mensen waren hier niet van op de hoogte. Ze hebben dan ook vaak een uitleg dat ze in elkaars bubbel zitten of familie zijn, maar dat is onmogelijk te controleren.”

Patricia, Scott en Peter nemen afscheid na een avondje in de Copador.
Patricia, Scott en Peter nemen afscheid na een avondje in de Copador.© LB

Ook in de Pura Vida worden de barkrukken iets voor 23.00 uur al op de bar geplaatst. Een duidelijker signaal kan cafébaas Peter Verheyde niet geven. “Het is triestig. Tussen 23.00 en 1.00 uur kan je nog een mooie recette maken. Het is jammer dat we nu al moeten sluiten. Aan de andere kant zijn er ook nog altijd mensen die niet doen wat ze moeten doen. We zijn vier maanden verder en ze beseffen nog niet dat ze hun mondmasker moeten aandoen of dat ze moeten zitten. Wij zijn daar de dupe van.”

Het sluitingsuur wordt over het algemeen wel gerespecteerd. “90 procent van de mensen vertrekt gewoon uit zichzelf. De andere tien procent probeert altijd nog wat te rekken, maar uiteindelijk hebben we weinig problemen om de mensen buiten te krijgen.” Jordy Declerck drinkt ondertussen nog zijn drankje uit. “Het is jammer dat cafés al moeten sluiten. Ik werk in een restaurant en ik ga graag nog iets drinken na mijn werk. Dat is nu niet meer mogelijk.”

Rust in Brugge

Op en rond de Eiermarkt in Brugge verliep vrijdagavond het vervroegde sluitingsuur ordelijk en rustig. De politie was zichtbaar aanwezig en dat was voldoende om de stamgasten aan te manen de nieuwe regels te respecteren. Om 23.00 uur waren alle cafés leeg en gingen de cafébezoekers andere oorden op zoeken.

Ook in Brugge verliep alles ordelijk.
Ook in Brugge verliep alles ordelijk.© JVM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier