Eerste editie Borderland Festival in Stasegem doet denken aan Dranouter

Op de foto herkennen we de feestburgemeester en een aantal organisatoren.
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Als je Vlaanderen, Noord-Frankrijk en Wallonië laat samenwerken dan kunnen er mooie dingen ontstaan. Zo geschiedde ook in Stasegem. Daar werd dit weekend het Borderland Festival geboren, een gezellig evenement dat een beetje aan Dranouter doet denken.

Voor de eerste editie kozen de organisatoren voor de site van Bolwerk in Kortrijk. De vzw palmt er al enkele jaren een industrieel terrein in langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en toverde dat om tot een bloeiende sociaal-artistieke vrijhaven. Borderland wil dan ook een plek zijn voor artiesten, publiek, sociaal-ecologische initiatieven en niet in het minst voor hun buren.

Naast muziek is er op het festival veel ruimte voor andere expressievormen, waaronder ecologische kunst, straatkunst, straattheater, poëzie, dans en fotografie. Ook innovatieve makers komen er hun projecten voorstellen. Denk maar aan mobiele modulaire ruimtes en ‘tiny houses’.

‘Ik denk dat we best mogen spreken van een succesvolle eerste editie. De zon was van de partij en daar hebben we optimaal gebruik van gemaakt. De half overdekte site had dus een dubbele functie maar ook het grasplein was goed gevuld’ vertelt Joachim, een van de organisatoren.

Omdat het festival inzet op duurzaamheid, gezinsvriendelijkheid en originele animatie werd het publiek gestimuleerd om met de fiets te komen of aan carpooling te doen. Een actie die goed doordrong tot de bezoekers want we konden heel wat fietsen bespeuren aan de ingang. Ook Dries was aanwezig met zijn vrienden. ‘We wonen slechts drie huizen verder en ontdekten het via sociale media. Uiteraard komen we twee dagen want het ligt praktisch in onze achtertuin en het is hier echt genieten. Er zouden beslist meer van deze kleine evenementen mogen georganiseerd worden.’ Ook de kinderen genoten zienderogen van al het leuke spelmateriaal dat aanwezig was. ‘We gaan vaak naar Dranouter en dit evenement lijkt wel Dranouter in het klein’, besluit hij.

Op de foto herkennen we Dries, Jonathan, Leen, Karen, Mies, Mila, Boris en Pam. Allemaal buurtbewoners van het evenement.
Op de foto herkennen we Dries, Jonathan, Leen, Karen, Mies, Mila, Boris en Pam. Allemaal buurtbewoners van het evenement.

Het festival is een initiatief van artistiek collectief On the Roof en Young Partners in Art (Gent-Kortrijk), In Illo Tempore (Rijsel) en Bolwerk (Kortrijk) in samenwerking met l’Accordéon moi j’aime (Doornik). Wie nog wil afzakken naar Stasegem kan dat tot 22:30 uur vanavond doen met de fiets langs het kanaal richting Spinnerijstraat 105 te Kortrijk. Een kaartje kost je 5 euro.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier