Eerste boterclubtocht officieel geopend in Diksmuide

Burgemeester en schepenen samen met directeur Gheysen van Westtoer, die samen met mensen van de toeristische dienst de tocht doorwandelden. © AB
Redactie KW

Zondag 22 september werd de eerste boterclubtocht officieel geopend. De boterclubtocht is een wandeling van vier kilometer vol beleving voor families en schoolgroepen. Onderweg krijg je heel wat info over zuivel. Wie de tocht goed doorstaat wordt eeuwig lid van de Boterclub.

Diksmuide is sinds oudsher gekend als de Boterstad. De Boter- en Kaasfeesten op Pinkstermaandag, de Boterlandroute, de Diksmuidse boterkoeken, de Dixmuda-boter en de Boterhalle herinneren ons nog aan de zuivelproductie en -handel van toen. Om Diksmuide nog meer als Boterstad te profileren werd een permanent wandelparcours van 4 km gelanceerd. Tijdens het wandelparcours wordt heel wat info gegeven over zuivel en boter. Deze activiteit is gericht op gezinnen met kinderen en kost vijf euro.

Boteropdrachten

Wie deelneemt krijgt een rugzakje met daarin een routekaart, spelmateriaal en een spelletjesboekje. Voer je de tien boteropdrachtjes onderweg goed uit? Dan word je voor eeuwig lid van de Boterclub en ontvang je een leuk aandenken. Zowel stad als platteland komen aan bod : vanaf de Grote Markt wordt langs de Vismarkt naar de nieuw heraangelegde Gallileiwegel, die trouwens ook op zondag werd geopend, naar de ‘hoeve Gamme’ aan de Beerstblotestraat gewandeld. Langs deze IJzeroever wordt de terugweg aangevat via de Generaal Baron Jacquesstraat naar de Grote Markt. De KD’s Jaek en Nink tonen je de weg.

De onderhandelingen voor de uitvoering van de heraanleg van de Galileiwege, een missing link halfweg de Boterclubtocht, sleepte iets langer aan dan voorzien. Dit stuk mocht evenwel niet ontbreken in het parcours. De Galileiwegel geeft een prachtig groen vergezicht. Heel typerend voor ons Diksmuide. Nog iets nieuws is in het laatste stuk een rustpunt met zicht over de IJzer en het waterrijk Diksmuide. Vorig jaar werden de kajakpontons op de Handzamevaart met de steun van Westtoer in gebruik genomen en nu is dit rustpunt een eerste uitbreiding van het watergebonden toeristisch en recreatief aanbod. De KD-Boterclubtocht past ook perfect in het Westtoer-Westhoekverhaal waarin de product- of verhaallijn ‘De Groote Goesting’ een belangrijke rol speelt. De Westhoek houdt van familiebezoekjes en activiteiten voor kinderen. Toerisme, platteland en landbouw gaan hier hand in hand. De Boterclubtocht geniet dan ook van een subsidie uit het Leaderfonds. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier