Een nieuwe stunt, een nieuwe tattoo

De tattoos van Matthieu verwijzen naar de beklimming van de Rinjani, de Matterhorn, Mount Fuji, zijn Kanaalovertocht, Kamp Waes, de beklimming van de Mont Blanc, de Iron Man in Australië, de Marathon des Sables en de Ronde van België. © DJ
Redactie KW

Het is niet de eerste stunt van Kamp Waes-deelnemer Matthieu Bonne (27) uit Bredene die bij iedereen ontzag en bewondering wekt. Hij zwom als eerste persoon ooit de volledige Belgische kustlijn af. Van De Panne naar Knokke. Goed voor uiteindelijk in totaal 74 kilometer en bijna 24 uur non-stop zwemmen. En voor een nieuwe tatoeage.

De stunts van Matthieu die op zijn lichaam een tattoo kregen: de beklimming van de Rinjani, de Matterhorn, Mount Fuji, zijn Kanaalovertocht, Kamp Waes, de beklimming van de Mont Blanc, de Iron Man in Australië, de Marathon des Sables en de Ronde van België.
De stunts van Matthieu die op zijn lichaam een tattoo kregen: de beklimming van de Rinjani, de Matterhorn, Mount Fuji, zijn Kanaalovertocht, Kamp Waes, de beklimming van de Mont Blanc, de Iron Man in Australië, de Marathon des Sables en de Ronde van België.

Een lijf als een trofeeënkast. Van zowat alle uitzonderlijke prestaties die Matthieu Bonne verwezenlijkte, zette hij achteraf een tattoo. Van Kamp Waes over de Marathon des Sables en de Iron Man tot het overzwemmen van het Kanaal en zijn Ronde van België op de fiets.

Wat de Bredenaar maandag en dinsdag presteerde, zal ongetwijfeld een bijzondere plek krijgen op zijn lichaam. Matthieu zwom als eerste atleet ooit de volledige Belgische kust af. In totaal – volgens zijn polshorloge – 74 kilometer non stop zwemmen. De kustlijn is een goede 67 kilometer lang. Enkel om de havens van Oostende en Zeebrugge te passeren moest hij even de boot op. “Het was waanzin. Dit was mijn zwaarste avontuur ooit. Fysiek en mentaal. Dus ja, er volgt een nieuwe tattoo”, lacht Matthieu.

Hij dook maandag rond 16 uur in De Panne het water in. Bijna 24 uur later, rond 15.30 uur, kwam hij terug aan land in Knokke. Uitgeput. Leeg gezwommen. Hij is de eerste persoon die erin slaagt om de Belgische kustlijn solo en non-stop af te zwemmen. Eerdere pogingen van ultrazwemmers mislukten. Jean-Luc Piens strandde in 2015 en 2016 respectievelijk in De Haan en Westende na 18 uur en 8 uur zwemmen. Francis Reubens uit Knokke-Heist strandde in 2015 in Duinbergen, op zes à zeven kilometer van zijn einddoel. Hij was in Oostende wel twee uur uit het water gestapt om even te slapen.

Matthieu zijn lijf is zijn trofeeënkast met een tattoo van al zijn uitzonderlijke prestaties

Ook de eerste poging van Matthieu twee weken geleden mislukte toen er na 52 kilometer en bijna vijftien uur zwemmen storm opdook. Opgeven staat echter niet in het woordenboek van Matthieu. Denk maar aan Kamp Waes. Kampleider Fly moest de badge van Matthieu afnemen, omdat hij ze zelf niet wou inleveren. Dus ook de grillen van de zee zouden hem niet tegenhouden. “Hoe ik mij voorbereid heb? Trainen als een beest, en alles in het teken van die uitdaging zetten. Ik heb twee maanden als een pater geleefd”, zegt Matthieu.

Aan zijn stunt koppelde Matthieu een fundraising voor Make-A-Wish. Bij zijn aankomst ontving hij een fles champagne en een beertje van de organisatie. “Wat ik de komende dagen ga doen? Slapen, ik kom mijn bed niet uit. De pijn aan mijn lichaam zal morgen wel meevallen, schat ik”, besluit Matthieu. De komende dagen en weken wordt het dus recupereren, de volgende avonturen uitstippelen, en … een nieuwe tatoeage kiezen.

DE STRAFFE STOTEN VAN MATTHIEU BONNE

– Bergbeklimmer: Matthieu is een fervent bergbeklimmer. Hij heeft onder andere de Alpine Big Three (Mont Blanc – 4.810 meter, Matterhorn – 4.478 meter en Eiger – 3970 meter) op zijn palmares, maar hij beklom ook al de Rinjani (3.726 meter, Indonesië), Pico Del Teide (3.718 meter, Tenerife), Fuji (3.776 meter, Japan), Haku (2.702 meter, Japan), Whitney (4.421 meter, Amerika) en Gran Paradiso (4.061 meter, Italië).

– Loper: Mathieu liep in 2018 de Marathon des Sables uit, een zesdaagse ultraloop van 254 kilometer in Marokko.

– Triatleet: In 2018 nam Matthieu deel aan de Iron Man in Australië. Hij zwom 3,4 kilometer, fietste 180 kilometer en liep 42,2 kilometer in 10 uur en 25 minuten.

– Zwemmer: In september 2019 zwom Matthieu het Kanaal (54 kilometer) over in 12 uur en 47 minuten. Nu slaagde hij er als eerste persoon ooit ook in om de volledige Belgische kust af te zwemmen.

Fietser: In mei 2020 fietste Matthieu zonder nachtrust zijn eigen Ronde van België, goed voor 1.224 kilometer en 10.733 hoogtemeters in 91 uren.

– Kamp Waes: Matthieu was een van de opvallendste kandidaten in het eerste seizoen van Kamp Waes. Kaart lezen en een leidersrol opnemen lag hem niet, maar voor zijn doorzettingsvermogen kreeg hij veel respect van kampleider Fly en presentator Tom Waes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier