Een bloemetje voor Kurt die zijn nier aan zijn vrouw Nancy schonk

Nancy en Kurt nemen iedere dag zoals die zich aanreikt. (foto mlt)
Lieven Mathys
Lieven Mathys Community KW

“Mijn neef Kurt verdient zeker een bloemetje”, mailt Els Gheysens naar KW, “voor de liefde en de zorg voor zijn vrouw Nancy die een hart- en niertransplantatie achter de rug heeft.” Meer zelfs, Kurt schonk als donor zijn nier aan zijn geliefde.

“Nancy kreeg 33 jaar geleden een nieuw hart”, vertelt Els. “De zorg en toewijding die Kurt al die jaren aan de dag legt, is met geen woorden te omschrijven. Ook toen 16 jaar later de nieren van Nancy het opgaven, besloot Kurt om zelf zijn nier af te staan aan zijn vrouw. Bij de talrijke bezoeken aan UZ Gent probeert hij haar steeds te begeleiden. Dat zonder ooit eens te klagen… Zo iemand is mijn neef Kurt.”

“Ik heb niet getwijfeld. De dialyse had een grotere impact op ons gezin”

We ontmoeten Kurt Gheysens en Nancy Vallaey, allebei 53 jaar jong, thuis in Gullegem. Kurt werkt al 37 jaar voltijds bij het metaalbedrijf Fidomatic.

De 19-jarige Kurt was een jaar samen met Nancy toen ze een nieuw hart kreeg. “We hebben toen vijftien jaar geleefd als ieder normaal koppel”, vertelt de Gullegemnaar. “We werden zelfs papa en mama, wat niet evident was met een donorhart.” Door de vele medicatie van de transplantatie moest Nancy na enkele jaren aan de nierdialyse. Uiteindelijk zochten ze een donor waarbij Kurt een match bleek. “Onze dochter Romy was intussen negen jaar en er was natuurlijk een risico dat ze nu twee zieke ouders zou hebben maar ik heb niet getwijfeld. Ik heb er trouwens nooit last van gehad.”

Intussen heeft UZ Gent de onderliggende oorzaak ontdekt, een defect gen dat haar spierstelsel verzwakt. Ondanks de medische rugzak die het gezin met zich meedraagt, blijven Nancy en Kurt positief. “We passen ons telkens opnieuw aan. Twee weken geleden was ik nog kritiek na een kwalijke val waarbij ik een hersenbloeding en epileptische aanvallen had, nu ga ik al weer rustig aan wandelen met onze labradoodle Vino.” (mlt)