Eefje en Christel uit Izegem lanceren met Kartje Kilo West-Vlaamse wenskaartjes

© foto Frank
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Wij West-Vlamingen heten al eens binnenvetters te zijn, maar er is goed nieuws voor wie zijn boodschap met een beetje hulp én toch in een sappig dialect aan een ander wil overbrengen. Met Kartje Kilo hebben Eefje Battel (30) en haar mama Christel Booghs (56) immers een reeks West-Vlaamse wenskaartjes met fijne bijhorende tekeningen op de markt gebracht.

Van ”t is in de sjakosse’ tot ‘snelle duve’, voor elke gelegenheid is er wel een bijpassend kaartje voorzien, met tekeningen gemaakt door mama en digitaal afgewerkt door Eefje. T-shirts en koffietassen met West-Vlaamse spreuken zijn al langer in de mode, maar wie een wenskaartje in ons dialect wil versturen wordt met Kartje Kilo voortaan op zijn wenken bediend. “Alles begon met een ludiek idee in volle lockdown”, zegt Eefje.

“Samen met mijn moeder maakte ik er een spel van om bij een leuke West-Vlaamse leuze een bijhorende tekening te maken. Mijn mama stuurde dan iets door en ik werkte dat digitaal af. Op den duur hadden we heel wat leuke zinnen in ons dialect en toen groeide het idee om daar wat meer mee te doen. Ik besloot de tekeningen van mijn ma digitaal wat te bewerken en het resultaat op een wenskaartje te zetten.”

Nieuwe kaartjes

En zo komt het dat ‘Leg’t mo lam’ in de collectie van Eefje en Christel op papier een vrolijk schaap als compagnon kreeg en een dikke muis op het wenskaartje vergezeld gaat van ‘E dikke pieper.’ “Dat zijn slechts twee van de vijftien ontwerpen die nu via onze webshop voor 2 euro per stuk te koop zijn”, zegt Eefje.

“De bedoeling is dat er geregeld nieuwe kaartjes bij komen. We kunnen daarvoor putten uit een voorraad van veertig andere ontwerpen die reeds klaar zijn. Sommige zullen ideaal zijn voor feestdagen als Kerstmis of Valentijnsdag, andere zijn wat tijdlozer. We hopen vooral dat mensen er evenveel plezier aan beleven als dat wij hadden bij het maken er van.”

Hoe de dames aan al die spreuken kwamen? Via hun (groot)moeder, zo blijkt. “Oma Erna was een vat vol West-Vlaamse wijsheden en pakte daar geregeld mee uit”, aldus Eefje, die als onderzoekscoördinator aan hogeschool Howest in Brugge werkt. “Ze is een paar jaar geleden helaas overleden, maar op die manier kunnen we wat van haar West-Vlaamse gewiekstheid toch bewaren.”

Milieuvriendelijk

Eefje heeft in avondonderwijs een opleiding grafische vormgeving gevolgd en is niet aan haar proefstuk toe. “In het verleden heb ik nog de lay-out van de platenhoezen van Carneia, de metalband van mijn partner Jan Coudron, gedaan”, zegt ze. “Bovendien maak ik ook andere grafische ontwerpen. Wie dat wenst kan me ook inhuren voor een persoonlijk ontwerp voor een verjaardagskaartje, t-shirt, poster, enz…Op termijn willen we ook met brooddozen en tote bags met West-Vlaamse spreuken via onze webshop lanceren.”

De wenskaartjes blijken ook ecologisch te zijn. “Ze zijn gedrukt op milieuvriendelijk ongestreken Biotop-papier, we verpakken ze in zijdepapier en we bezorgen het in een gerecycleerde bruine enveloppe”, zegt ze.

“De kaartjes kan je via de webshop bestellen. Je kan ze bij ons thuis komen halen of laten verzenden. Zodra je voor 20 euro of meer bestelt zijn de verzendkosten gratis.”

Meer info: https://kartje-kilo.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier