Educatief op bierjacht met Wacho uit Izegem

(foto CLL)
Redactie KW

Vraag aan eender wie waar ter wereld, wat het meest gegeerde Belgische goed is en je krijgt bijna automatisch bier als antwoord. Het vloeibare goud is in ons kleine landje meer dan alleen maar iets wat je kunt drinken. Met ‘De educatieve bierjagers’ brengt auteur Freddy Debels hommage aan de kunstenaars van het gerst.

Freddy Debels doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, hoewel de guitige-man-met-hoed een graag geziene gast is in de bierwereld. Onder roepnaam ‘Wacho’ is hij een man die niet alleen kan putten uit een encyclopedische kennis van de bierwereld, hij is ook de drijvende kracht achter ‘Den Bierbrief’, een digitale nieuwsbrief met duizenden lezers.

Crowdfunding

“Al jaren porren mensen me aan om een boek te schrijven, maar ik heb nooit tijd, goesting of geld”. De praatboei, met glas en eerste exemplaar van zijn boek in hand, lijkt wel iedereen in de bierindustrie te kennen. “Dankzij Kurt Decoene van brouwerij De Feniks in Heule, die een crowdfundingcampagne op poten heeft gezet, was het geld er wel voor een eigen boek. Door de lange aanmoedigingen van veel van mijn kennissen, kreeg ik uiteindelijk wel zin om te gaan schrijven, alleen deden die uitgevers altijd zo moeilijk. Eerst euro’s op tafel leggen, dan pas drukken is hun motto”.

Een boek over bier? Het zoveelste of kan Wacho vriend en vijand verbazen met zijn unieke en abstracte kijk op de dingen? “Met de Educatieve Bierjagers ga ik niet opnieuw in op al het vloeibare lekkers dat ons land te bieden heeft”, klinkt het met een kwinkslag. “Ik wilde me vooral toeleggen op de mensen die dagdagelijks hun steentje bijdragen aan het groot maken en houden van onze nationale trots. Mensen die via lezingen, blogs of eender wat de biercultuur overbrengen op een educatieve manier, ze zijn even onmisbaar voor de bierindustrie als het hop en de brouwers”.

Het was een taak die, voor het personage van Wacho, evident leek maar dat niet was. “Toen ik eraan begon had ik een lijst van meer dan 200 mensen die hun plaats in het boek verdienden. 200! Dat was ronduit onbegonnen werk en ik heb moeten filteren. Ik keek naar hun foto en als ik nog altijd de bierkriebels had bij het kijken ernaar, dan wist ik dat ik ze moest houden.” De schaterlach is bijna niet te stoppen.

Titel

Ook de titel ‘De Educatieve Bierjagers’ werd niet zomaar lukraak gekozen. “Educatief is nogal logisch”, vult Wacho aan. “Vooral de term bierjagers is er eentje met een verhaal aan verbonden. Toen Belinda Eelbode, de auteur van het boek ‘West-Vlaams schuimend erfgoed’, mijn hulp vroeg beschreef ze me als de West-Vlaamse Michael Jackson. Ik was voor haar een rasechte beerhunter, iemand die voor haar op jacht ging naar de meest unieke brouwsels. Zo is de term gegroeid, een bierjager. Een term die beter passend is dan Michael Jackson, want eerlijk? Ik kan eigenlijk helemaal niet dansen.” (CLL)

‘De Educatieve Bierjagers’ kan je bestellen via www.debierjagers.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier