Eddy Morel vult zijn dagen met het beheer van drie Facebookgroepen: “Iedereen mag hier binnenkijken”

Eddy's computer staat de hele dag aan, hij weet zijn dagen ermee te vullen. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Eddy's computer staat de hele dag aan, hij weet zijn dagen ermee te vullen. (foto JRO)©Jeffrey Roos
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

De Facebookgroep ‘Ik ben fier in Zandvoorde (Oostende) te mogen of te hebben gewoond’ telt 1.700 leden, veelal uit Zandvoorde. Wijkbewoner Eddy Morel (60) beheert de groep en wil zo Zandvoordenaars dichter bij elkaar brengen.

Drie jaar geleden besloot Eddy een Facebookgroep op te richten van en voor Zandvoordenaars. Al snel groeide de groep uit tot een vaak bezochte groep met toch al 1.700 leden. Wie iets kwijt wil over Zandvoorde kan in de groep van Eddy terecht. “Alle berichten die binnenkomen worden eerst door mij bekeken alvorens die door de andere leden te zien zijn”, vertelt Eddy. “Ik wil er geen commerciële boel van maken, daar zijn andere groepen voor. Maar Zandvoordenaars die graag iets willen promoten, dat kan eventueel wel. Wie lid wil worden van de groep dient ook enkele vragen, met betrekking tot onze wijk, te beantwoorden.”

In mei met pensioen

Er bestaan weinig Zandvoordenaars die Eddy niet kennen. “Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat er in Zandvoorde gebeurt, daarvoor dient mijn groep ook”, gaat Eddy verder. “Of daar veel tijd in kruipt? Toch wel, maar voorlopig ben ik redelijk veel thuis. Ik werk bij de Sportdienst van de stad, maar revalideer van een operatie. In mei ga ik echter met pensioen en dan is er tijd zat om mij volledig te concentreren op mijn groepen. Groepen, inderdaad. Ik heb nog een andere groep ‘Moppen Tappen’, waar ik ondertussen meer dan 9.000 leden heb.”

In Eddy’s groep is er naar eigen zeggen geen plaats voor haat en woede, maar wel voor liefde en vriendschap. “Soms gebeurt het al eens dat er heen en weer gescholden wordt onder een bepaalde post en dat vind ik niet zo leuk. Die verwijder ik dan. Het gebeurt vaak dat mensen mij dergelijke reacties signaleren. In mijn groep is alleen plaats voor liefde en vriendschap, niet voor haat en woede. Vooral daar kruipt veel werk in”, aldus Eddy.

In mijn groep is alleen plaats voor liefde en vriendschap

Eddy woont, zoals de meeste Zandvoordenaars wel weten, in de Grintweg. Aan zijn raam hangen geen gordijnen. Je kan er gewoon binnenkijken, maar daar heeft Eddy geen probleem mee. “Ik heb geen geheimen voor niemand”, lacht Eddy. “Mij kan je niet tussen vier muren plaatsen. Mijn deuren staan altijd open en zonder gordijnen heb ik meer voeling met de straat. Ik heb dat nodig, anders loop ik de muren op. Het gebeurt vaak dat mensen hier langslopen en zwaaien. Dat zorgt voor wat interactie. In deze tijden zou iedereen dat moeten doen. We zitten allemaal al veel te lang in ons ‘kot’. Open ramen en een open blik op de straat helpt wel om de eenzaamheid tegen te gaan. Ik raad het iedereen aan.”

Op de koop toe is Eddy ook nog beheerder van ‘Gratis weggeven regio Oostende’, nog zo’n Facebookgroep met maar liefst 6.000 leden. “Ik weet mijn dagen wel te vullen met mijn drie groepen”, klinkt het tot slot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier