“Drugsplantages worden niet zelden via een brand opgerold”
Uit cijfers die onze redactie kon inkijken blijkt dat binnen pz Mira vorig jaar acht drugsplantages werden opgerold. In de kleinere politiezone Gavers (Deerlijk-Harelbeke) waren dat er slechts twee. Waregem spande in 2016 de kroon met vijf stuks, maar politie en parket nuanceren die cijfers.
Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘Cannabis in West-Vlaanderen’. p>
Je leest het van tijd tot tijd eens op de pagina’s vooraan in deze krant: ‘Cannabisplantage opgerold. Cannabiskweker veroordeeld…’ Over heel vorig kalenderjaar bekeken werden in de regio Waregem-Anzegem-Avelgem-Zwevegem-Spiere-Helkijn acht dergelijke plantages opgerold waarvan vijf in Waregem. Overal ging het om een lager cijfer dan in 2014 of 2015, behalve in Waregem, dat van telkens twee opgerolde drugsteelten naar vijf steeg. “Die stijging is net zo toevallig als de daling in andere gemeenten van onze zone”, verduidelijkt perswoordvoerder Michaël Vanden Heede van PZ Mira. “Wel kunnen repressieve strategieën in onze grootsteden en in de grensstreek met Nederland tot geografische verschuivingen leiden. En het feit dat zich in onze streek veel leegstaande loodsen bevinden, zal allicht ook een rol spelen.” Lees: de regio Waregem is misschien wel vatbaarder dan andere contreien.
Eén plant is ‘plantage’
Al moet ook verduidelijkt dat in politionele en gerechtelijke middens al van een cannabisplantage wordt gesproken in geval dat slechts één plant in een woning wordt aangetroffen. “In de meerderheid van de zaken gaat hem om een druggebruiker die thuis een aantal planten houdt om te voorzien in eigen gebruik”, licht woordvoerster Karlien Ververken van het Kortrijkse parket toe.
“Kleine plantages worden ook aangelegd door mensen die iets willen bijverdienen. Bij grotere, industriële drugsteelten hebben we altijd met georganiseerde misdaad te maken”, aldus nog commissaris Vanden Heede. Grote plantages dan spreekt men al snel van 300 tot 1.000 plantjes zijn niet zelden opgezet door een internationaal netwerk. “Het opsporen ervan gebeurt met afgeschermde politietechnieken”, getuigt Kris Derie, rechercheur en hoofdinspecteur van PZ Gavers die zich bezighoudt met drugsproblematiek. “Een deel wordt ook per toeval ontdekt. Vaak als gevolg van een brand, meestal door oververhitting en kortsluiting van slecht geïnstalleerde elektriciteit.”
In Harelbeke en Deerlijk werd in 2016 telkens één plantage opgerold. Twee in totaal dus, terwijl dat er in 2015 nog drie en in 2014 nog vijf waren. In kleine gemeenten als Wielsbeke en Spiere-Helkijn bleef het aantal opgerolde drugsplantages de voorbije drie jaar tot één beperkt.
Dossier Cannabis in West-Vlaanderen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier