Drie Wervikse voetbalclubs trekken aan de alarmbel over de slechte staat van hun velden

Redactie KW

De staat van de verschillende voetbalterreinen van Eendracht Wervik, SK Geluwe en Sparta Kruiseke is en blijft slecht. Dat is de afgelopen jaren niet anders. Kristof Vandamme (CD&V) interpelleerde hierover tijdens de gemeenteraad. “Ik kan niet ontkennen dat de terreinen er slecht bij liggen”, aldus schepen van Sport Geert Bossuyt (SP.A).

Door Erik De Block

Eersteprovincialer Eendracht Wervik, tweedeprovincialer SK Geluwe en vierdeprovincialer Sparta Kruiseke klagen al lang over de staat van hun grasmat. “We zijn verontrust over de slechte staat”, aldus Kristof Vandamme die op onderzoek ging. “Net zoals zoveel ouders sta ik nu ook weer wekelijks langs de zijlijn te supporteren voor mijn voetballende zoon. Wat opvalt – en daar moet je echt geen kenner voor zijn – is de staat van de velden. Dat is hét gespreksonderwerp langs de zijlijn. Er liggen zelfs stenen op de terreinen.”

“Bij Eendracht Wervik is het veld vooraan waar de allerkleinsten (de duiveltjes, red.) op trainen en spelen een ramp. Uiteraard zal de droge zomer er voor iets tussen zitten, maar hoe is het dan mogelijk dat de grasmat van de ons omliggende clubs er wel goed bij liggen? Jeugdspelers vertrekken naar bijvoorbeeld KSCT Menen of VK Dadizele omdat men daar beschikt over een kunstgrasveld.”

Anderhalf miljoen

Kristof Vandamme pleit voor een studie om te onderzoeken of het financieel haalbaar is om een kunstgrasveld aan te leggen. “Reken maar op een totale investering van anderhalf miljoen voor een kunstgrasveld voor de drie clubs“, aldus schepen Geert Bossuyt. “Een alternatief is een hybrideveld maar dan komen we ook al uit aan 225.000 euro per veld. We gaan in deze legislatuur niet alles kunnen en moeten prioriteiten stellen.”

Starten met aanleg van kunstgrasvelden was een van de verkiezingsbeloftes – Kristof Vandamme

Het warme weer en de droogte spelen zeker een rol. De clubs mogen enkel sproeien op hun eerste veld. Eendracht Wervik beschikt nu over een boorput, op SK Geluwe komt er ook één. We zaten ook al samen met de aannemer die de terreinen inzaaide.”

Naar Moeskroen

SK Geluwe schreef een brief aan het schepencollege. Onlangs was er een plaatsbezoek door schepen Bossuyt. Opmerkelijk: omwille van de slechte staat van tweede en derde terrein ging SK Geluwe vorige week met het eerste elftal trainen op het oefencomplex van eersteklasser Excelsior Moeskroen…

Er liggen zelfs stevige stenen op de grasmat.
Er liggen zelfs stevige stenen op de grasmat.© MV

Kristof Vandamme dook ook nog terug in de verkiezingspropaganda en verwees naar het programma van de meerderheidspartij Open VLD-Groen-Positief Project. “Het was een van hun verkiezingsbeloftes om vanaf deze legislatuur te starten met de aanleg van kunstgrasvelden voor de voetbalclubs”, aldus het raadslid. De helft van de ploegen in eerste provinciale speelt op een kunstgrasveld. Nogal wat ploegen fronsen de wenkbrauwen wanneer ze in het Viroviosstadion van de Tabaksploeg moeten aantreden.

Over de aanleg van kunstgrasvelden zijn in de voetbalwereld de meningen alvast sterk verdeeld. Dat bleek nog maar eens tijdens Extra Time op televisie. Johan Deneut (SP.A) is een ex-speler van Eendracht Wervik en liet tijdens de gemeenteraad duidelijk blijken tegen een kunstgrasveld te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier