Drie meisjes scoren op duivenkampioenschappen: “Vrouwen gaan er zachter mee om”

Lot Van den Bussche, Lais Poublon en Bo Isaac haalden mooie resultaten in de duivensport. © GJZ
Redactie KW

Wie hoort over duivensport, denkt daar clichématig een man met stofjas en een hoedje bij. Drie meisjes uit Zwevegem ontkrachten echter dit denkbeeld en behalen mooie prijzen in de duivensport. Lot Van den Bussche werd zelfs West-Vlaams kampioen in de categorie ‘Jonge Duiven’.

Lot Van den Bussche (16), Lais Poublon (16) en Bo Isaac (14) kunnen als meisjes in de duivensport duidelijk hun mannetje staan. Alle drie behaalden ze mooie ereplaatsen in diverse provinciale kampioenschappen. Lot werd zelfs provinciaal kampioen Jonge Duiven. Het is de eerste keer dat drie Zwevegemse meisjes op provinciaal vlak dergelijke uitslagen behalen. Die kampioenschappen tellen zo’n 110 deelnemers.

Bo is lid van de Sportvrienden in Zwevegem en Lot en Laïs van de Scheldebond in Moen. We brachten het drietal samen om eens te horen hoe zij aan de duivensport begonnen zijn. “Het zit een beetje in de familie. Mijn papa en pepe spelen met de duiven. Toch begon de interesse pas echt toen ik acht jaar geleden een duifje mocht verzorgen. Je zag het zo veranderen in een speelduif. We verbouwden de boomhut tot een speelhok en het was tof om te zien dat mijn vijf duifjes altijd terugkeerden na een wedstrijd. Toen nog voor mijn papa, nu speel ik al vier jaar alleen met een beetje hulp van de papa”, vertelt Laïs.

Eigen hokje

Lot ging als kind ieder weekend mee met haar vader kijken naar de duiven die landden in Wielsbeke. Zo kreeg ze de smaak te pakken.

Bo begon van duiven te houden door haar peter. “Hij begon opnieuw met duiven te spelen toen ik zeven jaar was. Ik mocht altijd mee op het hok en stilaan begon ik ook van de duiven te houden. Mijn papa maakte eerst een klein hokje voor mij bij ons thuis, maar toen pepe samen met nog iemand een tandem vormde, kreeg ik een hokje bij hun grote duiventil. Vorig jaar nam ik met een kleine kolonie voor het eerst deel aan wedstrijden.”

Jongens en meisjes

We maakten de opmerking dat we niet vaak jonge meisjes in de duivensport zien. “Alle sporten kunnen toch door mannen en vrouwen uitgeoefend worden? Ik merk inderdaad wel dat vooral mannen met duivensport bezig zijn, maar als je het graag doet, is dat toch niet erg. Het is zelfs leuk”, reageert Lot meteen waarop Bo aanvult: “Ik weet niet waarom het een mannensport zou zijn. Als je van dieren houdt is dit zowel voor jongens als meisjes.” Volgens Laïs maakt het voor de duiven geen verschil uit of het nu een man of vrouw is. “Ik denk zelf dat de vrouw wat zachter met de beestjes omgaat, duivensport is echt voor iedereen.”

Je moet er wel rekening mee houden dat het dieren zijn, die veel zorg nodig hebben om goed te kunnen vliegen en spelen

Het drietal zegt ook dat de duivensport best te combineren is met het schoolwerk. Laïs: “Met hier en daar wat hulp en moeite lukt het wel. Je moet er wel rekening mee houden dat het dieren zijn, die veel zorg nodig hebben om goed te kunnen vliegen en spelen. Daarnaast ga ik nog iedere zondag samen met mijn vriendin Lot naar de Chiro.”

Lot speelt naast de Chiro ook nog volleybal en geeft er zelfs training. Bij tijdsgebrek springt haar vader bij. Ook Bo zegt niet altijd bij de duiven te kunnen zijn. Gelukkig kan ze dan rekenen op haar pepe. Ze heeft ook nog andere hobby’s zoals tekenles volgen, trompet spelen en colorguard zijn bij Showband Calypso.

Niet goedkoop

Het drietal geeft ook aan dat de duivensport niet de goedkoopste hobby is. “Zoals ik al zei hebben duiven veel zorg nodig en dat blijkt ook wanneer je de dierenarts moet raadplegen of verzorgingsproducten nodig hebt”, verduidelijkt Laïs.

Lot beaamt wat haar vriendin zegt. “Dit was mijn eerste jaar en dus moest alles nog aangekocht worden. Dan heb ik echt gemerkt dat duivensport een dure sport is. Gelukkig is mijn papa een goeie sponsor”, lacht ze. Meteen zegt Bo ook dat ze niet kan zeggen dat het een dure hobby is. “Ik heb een hok dat ik mag gebruiken en heb ook goede sponsors.” Alle drie zijn ze het wel eens dat met een beetje hulp de duivensport een perfecte en toffe hobby is.

(Geert Vanhessche)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier