Draak ‘Margrietje’ van Iepers belfort gehaald voor restauratie

De draak is een symbool voor Ieper en is dringend aan een make-over toe.© TP
De draak is een symbool voor Ieper en is dringend aan een make-over toe.© TP
Redactie KW

De draak van Ieper is dinsdag van het belfort neergedaald in het Yper Museum voor een restauratiebeurt. Het museum grijpt dit aan om de draak een naam te geven en haar verhaal te vertellen via expo, film, boek en uitstap naar Gent, een stad die haar ooit zwaar beschadigde. Margriet is veel meer dan een windwijzer. Ze bewaakt al 700 jaar de belangrijkste schatten en is een bevoorrechte getuige van de turbulente geschiedenis van Ieper.

Het belfort staat al enkele weken in de stellingen voor een grondige opknapbeurt. Een van de hoogtepunten is het naar beneden halen van de draak op de torenspits, zo’n zeventig meter boven de grond. Dat gebeurde dinsdag onder begeleiding van ‘drakoloog’ dr. Aeck en zijn assistent, die via de sociale media van het Yper Museum ludieke filmpjes brengen over de draak. “We noemen haar Margrietje. Draken hebben geen uitwendige geslachtsorganen. Maar toen ze beneden stond, konden we het geslacht met zekerheid vaststellen. Voor mij is dit een unieke kans om deze draak te onderzoeken. Ik ben zo zenuwachtig als een klein kind”, zegt de drakoloog, die vertolkt wordt door acteur Eric Peeters.

Win dakpan van belfort

De draak staat tijdelijk op de overloop bij de oude raadszaal en de permanente tentoonstelling van het Yper Museum in de Lakenhallen. Na de tijdelijke coronasluiting kunnen museumbezoekers haar vanaf 15 december van dichtbij bewonderen. Het museum lanceert een wetenschappelijke artikelenreeks en tentoonstelling over de avonturen van de draak en het belfort in de voorbije 700 jaar. Er is ook een boek in de maak: ‘Draak komt van haar staak’. Het is een fictief kinderverhaal met historische feiten. Wie het boek straks koopt, krijgt een originele leien dakpan van het belfort. Het boek is ook te winnen via de drakenmarathon, een speurtocht bij 45 Ieperse handelaars in de kerstvakantie.

Bewaker van schatten

Met deze nieuwe naam en vele initiatieven rond de restauratie hecht Ieper duidelijk veel waarde aan de draak en dat heeft zo zijn historische redenen. “De draak is een van de symbolen van de stad en heeft het grootste deel van de Ieperse geschiedenis meegemaakt”, zegt Hannelore Franck, wetenschappelijk medewerker van het Yper Museum. “ Voor zover we weten stond er een draak op het belfort in het begin van de veertiende eeuw. Een draak bewaakt schatten en moest hier de privileges van de stad bewaken. Denk maar aan het recht om zelf regels uit te vaardigen en af te dwingen, een privilege dat Ieper verkreeg van de graaf van Vlaanderen.”

Naar Gent

De draak is een bevoorrechte getuige van de middeleeuwse bloei en neergang van Ieper. “Tijdens het beleg van Ieper door Gentse en Engelse strijdkrachten raakte de draak in 1383 zwaar beschadigd. Die belegering betekende het einde van de grote periode van Ieper. In dat opzicht vliegt Margriet straks naar de draak op het belfort van Gent om het daar nog eens over te hebben”, klinkt het geheimzinnig.

Gouden randje

Margriet is lang niet aan haar eerste herstelling toe. “Na het beleg werd ze hersteld en het stadsbestuur besliste om de eerste versie van de draak aan het einde van zeventiende eeuw te vervangen door een nieuwe versie naar middeleeuws model. Het uiterlijk van de draak bleef dus onveranderd. Dankzij enkele Ieperlingen, die de draak gered hebben toen die in 1914 van het belfort donderde, kon de restaurateur na de Eerste Wereldoorlog gebruikmaken van originele delen, die nog altijd aanwezig zijn in de draak. Er waren de voorbije 100 jaar nog restauratiebeurten, want ze is op die hoogte onderhevig aan weer en vogels. De laatste keer dateert uit 1997. De koperen draak moet dringend opnieuw verguld worden.”

Inspiratie voor de naam haalde het museum uit de Ieperse geschiedenis. “Voor zover we weten is er geen legende verbonden aan de draak. We hebben haar Margriet genoemd, omdat verschillende Margareta’s een belangrijke rol speelden in het middeleeuwse Ieper ”, besluit Hannelore. (TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier