Dodelijke brand in Middelkerke, burgemeester helpt wegvluchtende krakers oppakken

© JR
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Iets na 13 uur brak er zaterdag brand uit in een kraakpand langs de Vaartdijk-Noord in Slijpe, een deelgemeente van Middelkerke. De brand was snel geblust, maar de brandweer kon niet verhinderen dat er een dodelijk slachtoffer viel. Burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) kon de politie naar twee vluchtende aanwezigen leiden. Die werden niet aangehouden.

Zaterdagmiddag, iets over 13.00 uur, kreeg de brandweer van Middelkerke melding van een uitslaande brand langs de Vaartdijk-Noord in Slijpe, een deelgemeente van Middelkerke. De brand woedde hevig, maar de brandweer kreeg het vuur snel onder controle. De houten chalet waar de brand uitbrak werd tot twee jaar geleden bewoond door een intussen overleden man. Sindsdien staat het leeg en wordt het vaak behuisd door krakers.

Drie weken geleden had burgemeester Jean-Marie Dedecker een Poolse man en een vrouw uit Nieuwpoort laten uitdrijven. “Ik ben toen zelf ter plaatse geweest. Die mensen kregen de nodige begeleiding en kregen een noodwoning toegewezen waar ze voorlopig in terecht konden. Daar maakten ze echter geen gebruik van”, aldus Dedecker.

Toen de burgemeester, die vlakbij het kraakpand woont, het duo in de velden zag lopen, verwittigde hij meteen de politie. Die kon ze aan de rand van het veld oppakken. Beiden worden nu verhoord door de politie. Het Parket is momenteel ter plaatse om de omstandigheden van de brand te onderzoeken.

Moord of schuldig verzuim?

Een branddeskundige zal in eerste instantie de oorzaak van de brand moeten achterhalen. Of het om een accidentele brand gaat is nog niet duidelijk. Ook moord wordt niet helemaal uitgesloten. Het onderzoek zal uitwijzen wat aan de brand vooraf ging.

Wat wel zeker is is dat de opgepakte man en vrouw het slachtoffer achterlieten in de brandende chalet en dat kan hen eventueel aangerekend worden als schuldig verzuim.

Het parket van Brugge liet ondertussen weten dat er een branddeskundige werd aangesteld, waarbij het verder onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter zal verlopen.

“De twee personen die in de buurt werden aangetroffen, dienden naar het ziekenhuis te worden overgebracht, waar zij werden verzorgd. De man mocht ondertussen het ziekenhuis verlaten, maar de vrouw diende ingevolge haar zwaardere verwondingen te worden overgebracht naar het brandwondencentrum, waar zij op dit ogenblik nog steeds is”, klinkt het. “De oorzaak van de brand is op dit ogenblik nog niet gekend. De twee personen waarvan hierboven sprake werden niet van hun vrijheid beroofd.”

(JRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier