In de richtlijnen van de overheid aan de rusthuizen staat expliciet vermeld dat deze, wanneer ziekenhuizen zouden overvol raken, verplicht oudere patiënten, al dan niet reeds met corona besmet, zouden moeten opnemen. Deze opname kan niet geweigerd worden, tenzij de maximale capaciteit van het rusthuis bereikt is.

Deze verplichting schoot directeur Stijn Van Maele van het WZC Sint-Remigius in het verkeerde keelgat en op zijn persoonlijke facebookpagina postte hij dan ook een open brief aan de overheid om zijn ongenoegen te laten blijken. In zijn brief haalt hij aan dat hij zich enerzijds volledig kan vinden in de beslissing van de overheid dat de woonzorgcentra geen nieuwe opnames meer mogen doen om besmetting te voorkomen. "Wanneer de overheid anderzijds echter meedeelt dat ziekenhuizen nog patiënten kunnen sturen naar WZC's en dat dit (bij overvolle ziekenhuizen) ook besmette patiënten kunnen zijn, dan is dit meer dan een brug te ver!" schrijft hij verbolgen.

West-Vlaams boerenverstand

Hij geeft verder ook aan dat alle medewerkers strenge maatregelen nemen, zowel op het werk als privé, om het WZC coronavrij te houden en te voorkomen dat bewoners overlijden en dat het feit dat ziekenhuizen besmette patiënten kunnen sturen, hier volledig tegen in druist. "Het ligt misschien aan ons West-Vlaams boerenverstand, maar ik kan hier kop noch staart aan krijgen", besluit hij zijn brief.

De directeur bevestigde ons deze morgen nog dat op dit moment in het WZC niemand van de bewoners of het personeel enige symptomen van besmetting vertoont dat hij er dus van uit gaat dat het rusthuis coronavrij is. "Ik begrijp perfect dat, bij een overbelasting van de ziekenhuizen, een oplossing moet gezocht worden, maar ik denk niet dat het aan ons is om voor die oplossing te zorgen. Verder zijn ook wij in blijde verwachting van de door de overheid beloofde coronatesten die we, van zodra deze er zijn, zullen toepassen op onze bewoners, dit om honderd percent zekerheid te hebben."

(JG/ foto JG)

Aan de vlaamse overheid De eerste en hopelijk de laatste keer dat ik een open brief schrijf, maar de omstandigheden...

Geplaatst door Van Maele Stijn op Woensdag 1 april 2020
In de richtlijnen van de overheid aan de rusthuizen staat expliciet vermeld dat deze, wanneer ziekenhuizen zouden overvol raken, verplicht oudere patiënten, al dan niet reeds met corona besmet, zouden moeten opnemen. Deze opname kan niet geweigerd worden, tenzij de maximale capaciteit van het rusthuis bereikt is. Deze verplichting schoot directeur Stijn Van Maele van het WZC Sint-Remigius in het verkeerde keelgat en op zijn persoonlijke facebookpagina postte hij dan ook een open brief aan de overheid om zijn ongenoegen te laten blijken. In zijn brief haalt hij aan dat hij zich enerzijds volledig kan vinden in de beslissing van de overheid dat de woonzorgcentra geen nieuwe opnames meer mogen doen om besmetting te voorkomen. "Wanneer de overheid anderzijds echter meedeelt dat ziekenhuizen nog patiënten kunnen sturen naar WZC's en dat dit (bij overvolle ziekenhuizen) ook besmette patiënten kunnen zijn, dan is dit meer dan een brug te ver!" schrijft hij verbolgen. Hij geeft verder ook aan dat alle medewerkers strenge maatregelen nemen, zowel op het werk als privé, om het WZC coronavrij te houden en te voorkomen dat bewoners overlijden en dat het feit dat ziekenhuizen besmette patiënten kunnen sturen, hier volledig tegen in druist. "Het ligt misschien aan ons West-Vlaams boerenverstand, maar ik kan hier kop noch staart aan krijgen", besluit hij zijn brief. De directeur bevestigde ons deze morgen nog dat op dit moment in het WZC niemand van de bewoners of het personeel enige symptomen van besmetting vertoont dat hij er dus van uit gaat dat het rusthuis coronavrij is. "Ik begrijp perfect dat, bij een overbelasting van de ziekenhuizen, een oplossing moet gezocht worden, maar ik denk niet dat het aan ons is om voor die oplossing te zorgen. Verder zijn ook wij in blijde verwachting van de door de overheid beloofde coronatesten die we, van zodra deze er zijn, zullen toepassen op onze bewoners, dit om honderd percent zekerheid te hebben."(JG/ foto JG)