Dina (104) en medebewoners verhuizen naar nieuw rusthuis

© MPM
Redactie KW

In het woonzorgcentrum Ter Beke op de Sint-Denijsplaats was deze week de grote verhuis aan de gang. Ver moesten de bewoners zich daarvoor niet verplaatsen want de nieuwbouw paalt aan het oude gebouw. “We investeerden hiervoor 14 miljoen euro”, aldus OCMW-voorzitter Sonny Ghesquière (SP.A). “Alles is nieuw. Ter Beke dateert van 1969.”

Eindelijk! De vervangingsnieuwbouw was een zeer lang aanslepend dossier. Het was heel lang wachten op de toekenning van de subsidies. Bovendien was er ook nog vertraging omdat de plannen moesten worden hertekend. Er kwam een petitie omdat de vervangingsnieuwbouw te veel naar de straatkant was voorzien.

“Geluwe keek er lang naar uit”, aldus Sonny Ghesquière. “Toegeven, het heeft veel te lang geduurd. In deze legislatuur is dat voor het OCMW de grootste investering. Voor de bewoners is het alvast een groot verschil. De kamers waren maar twaalf vierkante meter en zijn nu dubbel zo groot. De bewoners hadden geen toilet op hun kamer. Per verdieping waren er op de gang drie toiletten. Nu beschikken de bewoners in hun kamer over een toilet, lavabo, douche en badkamer.”

Reacties

Alain Laperre (64) is afkomstig uit Wevelgem en kwam anderhalf jaar geleden in Ter Beke wonen. “Ik verlangde naar vandaag”, aldus Alain in zijn nieuwe kamer. “Nu verblijf ik in een veel mooier kamer. Vanuit mijn zetel zal ik aan het venster de afbraakwerken kunnen volgen.”

Dina Vansteenkiste (104) is in Ter Beke de alleroudste. Vanuit haar kamer ziet ze bomen en veel groen. “Ik heb hier een mooi zicht, te lande“, lacht de kranige eeuwelinge. “Ze ziet zo graag de natuur”, vertelt haar schoondochter Thérèse Guilbert uit Menen. “Ze is heel gelukkig.”

Dina Vansteenkiste (104) met haar schoondochter Thérèse Guilbert.
Dina Vansteenkiste (104) met haar schoondochter Thérèse Guilbert. “Dina is hier heel gelukkig”, weet Thérèse.© MPM

Dina verblijft al vijftien jaar in het rusthuis. Marcel Dieleman (89) woont er sedert halfweg januari vorig jaar. “De kamers zijn veel groter en dat is maar best ook”, vertelt hij. Zijn zoon Ronny woont in Geluwe en komt bijna dagelijks langs. ” Een maand geleden moest ik voor de verhuis al de dozen klaar zetten, het kon niet snel genoeg gaan”, vertelt Ronny.

Denise Vuylsteke (92) woonde vroeger in de Ieperstraat .”Ik wist niet dat het zo mooi ging zijn”, vertelt ze over haar nieuwe stek. “Proficiat hiervoor. Ik woon sedert ruim een jaar in het rusthuis. In het begin was het moeilijk om me aan te passen.”

Vlas

Dinsdag namen de bewoners van de tweede verdieping hun intrek in hun nieuwe kamer en woensdag werd de derde verdieping in gebruik genomen met hulp van het personeel, familie en vrijwilligers. Maandag hielpen ook studenten Verzorging van het technisch instituut Immaculata Ieper. Alle bewoners kregen ook een mooie welkomstkaart.

Dinsdag verhuisden de bewoners van het WZC Ter Beke naar de nieuwbouwafdeling. Voor de meesten een heel avontuur.
Dinsdag verhuisden de bewoners van het WZC Ter Beke naar de nieuwbouwafdeling. Voor de meesten een heel avontuur.© MPM

Alle afdelingen hebben ook een eigen naam. “De eerste verdieping heet De Roterie, de tweede De Slijter en de derde De Zwingel”, aldus directeur Elien Dejaegher. Allemaal namen in het teken van de vlasnijverheid. “Waarvoor Geluwe vroeger bekend was”, aldus de voorzitter. “We gaven de bewoners trouwens inspraak voor het kiezen van een naam.”

De derde verdieping is een gesloten afdeling. Met een leefruimte en een terras met een prachtig zicht op de dorpskom en op de achtergrond de Sint-Dionysiuskerk. Binnenkort volgt de afbraak van het oud gebouw. De slopingswerken moeten af zijn tegen de zomervakantie en dan volgt de tweede fase met leefruimtes voor de eerste en tweede verdieping en op het gelijkvloers burelen, kapsalon en de nieuwe inkom. De tweede fase moet af zijn tegen het najaar 2019.

(Erik De Block)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier