Deugd Baart Vreugd viert zijn muzikanten

© (Foto GST)
Redactie KW

Samen staan ze voor 240 Jaar Koninklijke Harmonie Deugd baart Vreugd, Hubert en Prudent Himpens, Lucien Stael en Maurice Verhelst. Deze vier muzikanten, die op de Sint-Cecilia viering een pin werden opgestoken door Henk Laridon, stonden mee aan de wieg van de fanfare Deugd Baart Vreugd in 1958.

Deze heren zijn ook nog de enige personen die het begin hebben meegemaakt en tekenen nog steevast present op iedere repetitie en concert van Deugd Baart Vreugd. De voorbije 60 jaar staan dan ook vooral voor vele vriendschappen, verhalen en anekdotes, binnen en buiten het muziek. ” In die 60 jaar hebben we heel wat mensen zien komen en gaan”, weet Lucien Stael te vertellen. “Ik heb ze eens geteld en kom aan zo’n 140 maar er zullen er waarschijnlijk nog meer zijn want ik kan ze niet allemaal meer. Aan de andere kant zijn we nog maar aan onze vijfde chef toe dus slecht kan het niet zijn hier in Waardamme.”

Alle vier zijn ze op vraag van de Koster uit Waardamme meegegaan in het verhaal van Deugd Baart Vreugd 60 jaar geleden. “We kenden niets van muziek of notenleer maar kregen de beginselen mee van meester Bleyaert, onze eerste chef”, vertelt Maurice Verhelst. “Ieder keer dat er een nieuw lid bij de fanfare aansloot, begon deze zijn lessen opnieuw van bij het begin en zo kregen we veel keer het begin van de notenleer te verwerken.”

Als we vragen hoe het was in die tijd bij Deugd Baart Vreugd antwoorden ze: “Je mag het vergelijken met de fanfare in Wij Heren van Zichem, we konden werkelijk niets en al doende hebben alles moeten leren. Het was ook een heel andere tijd. Toen kregen we de instrumenten van de fanfare in bruikleen maar nu, als een jong lid komt aan te sluiten, brengen ze hun persoonlijk instrument mee.”

Wat ons wel opvalt is dat ze er alle vier nog graag bij zijn en dat bevestigen ze ook zo. Met de gemeenschappelijk factor van de Harmonie zijn Hubert, Prudent, Maurice en Lucien vrienden van het muziek en zeker voor het leven. “We waren respectievelijk 14, 20, 16 en 16 jaar toen we aansloten en zijn al die tijd bij de blazers van de harmonie gebleven. Nu is het enkel jammer dat we moeilijker kunnen mee wandelen maar we beleven zeker nog altijd veel plezier binnen Deugd Baart Vreugd”, besluit Lucien Stael, net voor ze aan tafel gaan voor het feestmaal ter ere van Sint-Cecilia.

(GST – Foto GST)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier