Denis Couckuyt uit Meulebeke heeft al 20 jaar een stekelige hobby

Denis Couckuyt met in zijn handen een bloeiende Weingartia Trollii. © Luc
Redactie KW

Denis Couckuyt uit de Karel van Manderstraat is in de ban van cactussen. “Een hobby waar ik 20 jaar geleden eerder toevallig mee startte, maar die ondertussen uitgroeide tot een ware passie”, zegt hij.

“Ik heb steeds een goed gevoel bij kamerplanten, ik kan gepassioneerd toezien hoe sommige planten hun bloemen ontwikkelen om ze vervolgens in volle pracht en luister te onthullen”, aldus Denis Couckuyt. “Zo waagde ik me aan enkele kleine cactussoorten, die hun plaatsje verdienen op de vensterbank, dicht bij het licht. Toen ontdekte ik dat zelfs die kleine plantjes minuscule bloemetjes voortbrachten. Ik was meteen verkocht en wilde meer over die merkwaardige planten te weten komen. Ik vernam dat er een club bestond, met name Grusonia, die iedere tweede vrijdag van de maand bijeenkomt, afwisselend in Tielt en Torhout.”

Onze club telt fanaten die er niet voor terugdeinzen naar Mexico, Bolivia of Chili te trekken op zoek naar cactuszaad

De naam Grusonia is afgeleid van de cactussoort Echinocactus grusonii, een enorme goudkleurige cactus afkomstig uit centraal Mexico. De plant kan tot één meter hoog worden, maar wordt nu wel bedreigd in de vrije natuur. De club bestaat volgend jaar precies 60 jaar.

Meerdaagse excursies

“Toen ik in 1999 lid werd van Grusonia verruimde mijn kennis over de cactussen snel en werd ik zelfs een actief medewerker die ook in de kweekserre in Roeselare de handen uit de mouwen steekt. Tijdens de clubvergaderingen kunnen we steeds de bibliotheek raadplegen en genieten we van een boeiende voordracht of reisreportage, want er zijn onder de 200 leden van de club echte fanaten die er niet voor terugdeinzen naar Mexico, Bolivia of Chili te trekken op zoek naar cactuszaad om dan thuis de plant verder te kweken. Iedere vergadering wordt afgesloten met een grote tombola, waarbij er steeds een 100-tal cactusplantjes verloot wordt. De club onderneemt eveneens eendaagse en meerdaagse excursies vooral dan naar grote cactuskwekers of gepassioneerde liefhebbers van andere clubs.”

Collectie telt 500 soorten

Ondertussen is zijn cactussencollectie thuis uitgegroeid tot ongeveer 500 stuks. “Nog niet zo indrukwekkend als je weet dat er 1.500 tot 1.800 verschillende soorten cactussen bestaan. Bolcactussen zijn van nature uit sterker dan zuilcactussen en zijn dan ook een uitstekend startmateriaal voor beginnende cactuskwekers. De verzorging is echter voor beide grote families dezelfde. Cactussen overwinteren bij een minimumtemperatuur van 8 graden Celsius. Het is zeker afgeraden om ze dan water te geven. Het toedienen van water gebeurt het best vanaf het voorjaar en doe je onderaan, dus het water in de schaal gieten in plaats van rechtstreeks op de plant. Wat zeker niet vergeten mag worden, is het verpotten van de planten. Ik doe dat om de drie jaar. Dan wordt iedere cactus in een grotere pot geplant met verse cactusaarde, die we in clubverband kunnen aankopen. Dat werk verricht ik altijd met blote handen want mijn leuze is nog altijd: ‘Eens geprikt, blijf je geprikt door die wonderbaarlijke plant’.”

(Luc Bouckhuyt)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier