De trapkies tappen eigen Arnoldusbier: een biertje zo straf als de hellingsgraad van Tiegemberg

"Ik vroeg toestemming om de naam Arnoldusbier te mogen gebruiken en kreeg groen licht van Mia", vertelt uitbater Roel Cockuyt. © XC
Redactie KW

Café Sint-Arnoldus, zoals het Tiegemse café op de Markt officieel heet, heeft sinds kort een eigen Arnoldusbier. De blonde tripel van negen graden wordt vers van het vat getapt en kan je vanaf heden elke dag van de week proeven. Uitbater Roel Cockuyt (33) zal het café vanaf nu zeven dagen op zeven openhouden.

Twee jaar geleden nam Roel Cockuyt, oorspronkelijk uit Heestert maar al elf jaar woonachtig in Tiegem, het café over. In al die tijd was hij nog maar twee keer twee weken gesloten en dat voor verbouwingen.

Oud en jong vullen elkaar aan in het café en dat maakt het zo gezellig

Deze keer vernieuwt de cafébaas zijn zaak met een eigen bier. “We hebben altijd al een bier van de maand gehad. Maar ik zocht iets dat echt van onszelf was. Dertig jaar geleden was er al een Arnoldusbier van Tiegemse brouwerij Windels. “Ik heb aan Mia toestemming gevraagd om de naam Arnoldusbier te mogen gebruiken. Het recept is wel anders, dat heb ik bij de brouwer gekozen”, vertelt Roel.

Het bier is een blonde tripel van negen graden want dat is exact de hellingsgraad van Tiegemberg. “Ik heb voor een blonde tripel gekozen omdat wandelaars en wielertoeristen dat hier graag komen drinken na hun tocht. Ik heb al heel wat positieve reacties gekregen”, vertelt de cafébaas. Het bier wordt getapt met een beeltenis van de beschermheilige van de brouwers als tapkraan. Het bier heeft ook een eigen glas van 25 cl.

Van schilder tot cafébaas

Sinds kort kan je het bier ook zeven dagen op zeven drinken in het Tiegemse café. “We hebben ervoor gekozen om meer dagen open te zijn. Hannelore Vanmaercke springt nu voltijds mee in waardoor het mogelijk is om extra dagen open te blijven”, vertelt Roel.

De man houdt ondertussen al twee jaar het café open en heeft daar nog geen seconde spijt van gehad. “Hiervoor was ik professioneel schilder. Maar na tien jaar was het tijd voor een andere uitdaging. Mijn oog viel op dit café dat toen over te nemen was. Het leuke van een café houden in een dorp is dat de mensen elkaar kennen.”

“Tof is ook dat om 10 uur al de eerste koffiedrinkers komen terwijl bij wijze van spreken vijf uur eerder de jongeren op de tafels stonden te dansen. Oud en jong vullen mekaar aan en dat maakt het gezellig”, besluit hij. (Xander Cottens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier